Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Ingenjören som blev landshövding har avlidit

Lars Ivar Hising 1927–2022

Landshövdingen och bergsingenjören Lars Ivar Hising, Uppsala, har vid 94 års ålder lugnt lämnat jordelivet. Han sörjs närmast av sina fyra barn, Agneta, Anders, Göran och Gunilla med familjer.

Lars Ivar Hising.

Lars Ivars föräldrar var jägmästare Karl Ivar och fru Sonja Hising, (f Schyller). Genom pappans rörliga karriär inom skogsindustrin, fick Lars Ivar och hans tre äldre systrar inte bara uppleva Stockholm där han föddes, utan också landsorten i form av Kramfors. 1940 återvände dock familjen till Stockholm där Lars Ivar kunde fullfölja sin skolgång, med studentexamen 1945 och senare bergsingenjörsexamen från KTH. Under uppväxtåren provade han på olika sporter, backhoppning i Kramfors samt friidrott, speciellt stavhopp. I Stockholm öppnades möjligheter för fäktning, där han tävlade på nationell nivå.

Annons

Annons

Under KTH-tiden träffade han sin Brita (f Landby). De gifte sig 1951 efter fullföljd examen och militärtjänst och flyttade omedelbart till sin första anställning hos Uddeholm i Hagfors. Som laboratorieingenjör hade han turen att få arbeta med hårdmetall, som då hade sitt genombrott i svensk stålindustri. Lars Ivar gjorde en fin karriär i Hagfors där familjen växte och trivdes.

Sandvik hade dock tagit ledningen i hårdmetallutvecklingen, så när de lockade med ett chefsjobb i Coromantfabriken i Stockholm 1963 så valde familjen att flytta dit. Fyra år senare var det dags att ta ansvaret för hela Coromantverktyg med placering i Sandviken. 1975 fick han ansvaret för all hårdmetallverksamhet i Sandvikskoncernen, som nu var världsledande inom detta område. 1980 bolagiserade Sandvik sina affärsområden och Lars Ivar blev vVD i hela koncernen med ansvar för teknik och produktion. Eftersom vi, undertecknande, var väsentligt yngre än Lars Ivar har vi oftast sett honom underifrån i organisationen och uppfattat honom som en rättrådig och noggrann chef med stort kunnande och engagemang som gjort mycken nytta för Sandvik.

1986 inträffade det ovanliga att man ville ha Lars Ivar som landshövding i Gävle. I koncernledningen tyckte vi att det var positivt att man ville ha en person med Lars Ivars industriella bakgrund som landshövding och hade inga invändningar när han bad att få lämna för detta jobb. Vi visste också att han och Brita skulle bli ett representativt par på slottet i Gävle.

Annons

Annons

1992, efter det normala sexårsförordnandet, var det dags att börja förbereda ett pensionärsliv. De bodde kvar i Gävle och Lars Ivar kunde ta ett antal uppdrag, bland annat i Sandviks styrelse.

1997 drog de sig tillbaka till ett seniorboende i Uppsala där han var bostadsrättsföreningens styrelseordförande under många år. Efter hustrun Britas bortgång 2002 fortsatte Lars Ivar att aktivt bidra i samhället med engagemang i olika föreningar och organisationer.

Sommarstugan i Larsbo i södra Dalarna blev hans andningshål under många år och svampplockning var en favoritsysselsättning. Han höll i gång hjärnan med bland annat bridge och svåra korsord ända till slutet och han motionerade ihärdigt trots sviktande fysik. Till sist gav hjärtat upp efter ett långt och innehållsrikt liv.

Per-Olof Eriksson, Clas-Åke Hedström och Lars Pettersson, samtliga f d koncernchefer i Sandvik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan