Annons

Annons

Annons

Fallskärmshopp

Läsartext
Falk från Gävle utmanade proffshopparna – gick till VM-semifinal

VM i fallskärmshoppning avgjordes nyligen i Strakonice, Tjeckien, cirka tio mil söder om Prag.

Sverige hade för första gången på 20 år ett 5-mannalag på plats. Magnus Falk gjorde mycket bra ifrån sig och avancerade till semifinal bland idel professionella hoppare.

I Sveriges lag ingick fyra hoppare från Fallskärm Gefle.

Detta är en läsartext.

Magnus Falk, Fallskärm Gefle, på väg att landa i Tjeckien. Foto Lennart Vestbom

Annons

– Det har varit svårt de senaste åren att få ihop lag, säger Peter Bendt. Det är först via hårt arbete och en hel del egna pengar, som har gjort att fler hoppare provar på precision. Jag har efter uppehåll i ett 15-tal år börjat att träna igen…. och blivit väldigt hoppsugen.

– Den här tävlingen gjorde jag sju bra hopp och ett dåligt, som gjorde att jag föll ner cirka 50 placeringar. Det är inte lätt att tävla mot de nationer som har proffslag. Oftast är de anställda för att bara hoppa fallskärm, betalar inget själva och har lön, gratis utrustning och coacher tillgängliga, säger Peter Bendt.

Peter Bendt, Fallskärm Gefle, gjorde sju bra hopp på VM i precision. Foto Lennart Vestbom

Annons

Alla svenskarna började väldigt bra, utom Magnus Falk, som fick 4 cm fel på landningsdisken, som har två centimeters radie. Ibland är det svårt när det uppstår termik sekunderna innan man ska landa. Det är jättesvårt att hinna parera dessa luftbubblor som uppstår då och då. Sedan hoppade man upp sig och inte förrän hopp sju och åtta fick man höga resultat. Innan hopp åtta så hade laget en 15:e-plats, men åkte då ner några placeringar.

Annons

Individuellt hade Magnus Falk serien 4-0-0-2-0-4-1-2, totalt 13 cm på grundomgångarnas åtta hopp, det vill säga 1,63 cm fel per hopp. Man måste ner på under 1 cm per hopp för att ligga i den yttersta världseliten.

Men det räckte till att gå till semifinal, dit de 33 bästa gick.

I semifinalen så satte Magnus en så kallad ”Dead Center”, det vill säga mitt i prick och noll centimeter. Det räckte inte för att komma till finalen, en centimeter skilde dit. Han var dock mycket nöjd med resultatet totalt under tävlingen.

– Jag hade två stycken hopp på fyra centimeter, vilket är alldeles för mycket för att hamna i absoluta toppen, säger Magnus Falk. Men jag hade några hopp med väldig tur också. Det brukar jämna ut sig i längden, så totalt är jag väldigt nöjd, fortsätter han.

Magnus Falk, Fallskärm Gefle, lyckades bäst av svenskarna på VM och gick till semifinal. Foto: Lennart Vestbom

Hur kan det komma sig att du ligger väldigt nära världseliten numera?

– Jag har ju tränat och tävlat i precision de senaste 20 åren, så det är väl en del av framgångarna. För tre år sedan köpte jag en vinsch och kan numera dra upp mig med vinschen till strax över 100 meter och där lossar jag på vajern och landar på min precisionsmatta. Det har jag nu gjort över 4 000 gånger, det tror jag är en stor anledning att det lossnat för mig.

Annons

Annons

Nu är det bara att ladda om för de svenska hopparna. Nästa tävling blir på den så kallade Europatouren, som går i Belluno, Italien.

Lennart Vestbom/Läsartext

Fakta

VM i fallskärmshoppning

Individuellt, 10 hopp:
1) Matheu Gunde, Frankrike, 8 cm + 1 cm i särhoppningen, 2) Mohamed Alatas, Qatar, 8 cm + 2 cm, 3) George Toth, Schweiz, 9 cm, 18) Magnus Falk, Sverige, 13 cm, 91) Peter Bendt, Sverige, 36 cm, 95) Jonas Wallberg, Sverige, 39 cm, 117) Michael Bøgh, Sverige, 52 cm, 122) Narit Pidokrajt, Sverige, 60 cm.
5-mannalag, 8 hopp:
1) Tjeckien, 33 cm, 2) Schweiz, 34 cm, 3) Frankrike, 37 cm, 19) Sverige, 120 cm.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan