Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Per Bill: "Jag fick det stora nöjet att träffa Lars Ivar Hising"

Det är med stor sorg som jag mottagit beskedet om att den tidigare landshövdingen Lars Ivar Hising har lämnat oss. Lars Ivar Hising var landshövding i Gävleborgs län 1986 till 1992.

Lars Ivar Hising gjorde som landshövding för Gävleborg ett stort avtryck. Det är inte sällan jag som nuvarande landshövding får höra positiva anekdoter från Lars Ivar Hisings gärning. Jag fick även det stora nöjet att träffa Lars Ivar Hising när han tillsammans med vänner gjorde ett besök på Gäve slott efter att jag tillträtt som landshövding. Vi hade ett mycket givande samtal om vad som förändrats och vad som var sig likt från hans tid som länets hövding. Hans intresse för länet fanns tydligt kvar.

Annons

Annons

Lars Ivar Hising. Arkivbild

Lars Ivar Hising var utbildad bergsingenjör och värvades till Sandvik för jobb med utvecklingen av hårdmetall där Sandvik var ledande. Han arbetade även som vice vd på Sandvik.

1986 erbjöds Lars Ivar Hising uppdraget som landshövding i Gävleborgs län. Vid denna tidpunkt var det ovanligt att en person med industriell bakgrund utnämndes till landshövding. För Gävleborgs del var detta dock mycket väl lämpat med tanke på Lars Ivars kompetens och kontaktytor och han blev snabbt uppskattad både i företagarvärlden och av länsinvånarna. Han och hustrun Brita flyttade in på Gävle slott 1986 och bodde där under hela landshövdingetiden till 1992.

Det svenska försvaret var i början av 1990-talet under omstöpning. Lars Ivar hade ett stort engagemang för att behålla regementet I 14 i Gävle. Detta lyckades inte, men det fortsatta arbetet med inrättandet av högskolan med campus var viktigt för länet och för Lars Ivar.

Landshövdingeparets representation och gästfrihet på Gävle slott blev under Lars Ivars och Britas tid mycket uppskattad och betydelsefull. Idag är ett av konferensrummen på slottet uppkallat efter Lars Ivar Hising och hans porträtt hänger på väggen som en hyllning till det arbete som han gjorde för länet.

Lars Ivar Hising sörjs närmast av sina fyra barn med familjer.

Per Bill, landshövding i Gävleborgs län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan