Annons

Annons

Annons

Debatt
MP: Högerns fokus på kärnkraft en maskerad för att dölja att de saknar klimatpolitik

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Klimatkrisen är akut och vi måste snabbt stoppa alla fossila utsläpp. Om detta råder inget tvivel. Vetenskapen är enig. Att det i det läget bara finns ett enda svar från högersidan –  M, KD, SD och L – det duger inte. Oavsett vad frågan är så är de konservativas svar alltid samma sak: Kärnkraft. Det här är en medveten strategi för att maskera att de saknar klimatpolitik.

Annons

Transporterna är en av de största bovarna. Fortfarande är nästan varannan ny bil en fossilbil, vilket innebär ett fossilberoende för decennier framöver. Vi gröna vill sätta stopp för försäljning av nya bensin- och dieselbilar redan 2025 och bygga fler laddstolpar. Vi går också till val på att rusta upp järnvägen i hela landet, investera i kollektivtrafiken och göra det enklare och tryggare att cykla. Mitt i brinnande klimatkris vill högern istället göra det billigare med bensin och fortsätta sälja bensinbilar långt in på 2030-talet.

Annons

Den allra största delen av vår klimatpåverkan kommer från vår konsumtion. Vi handlar prylar och kläder som aldrig förr. Billiga fossila transporter och slavliknande arbetsvillkor gör det lätt och billigt att shoppa loss från hela världen utan en tanke på vare sig produktion eller transport. Vi behöver tänka nytt, som konsumenter och ännu mer som politiker. Saker som går sönder ska lagas, produkter som säljs i Sverige ska vara enkla och billiga att reparera. Vi måste bort från slit och släng-samhället. Det här vill högerpartierna inte prata om, deras svar på hur vi ska hantera konsumtionsutsläppen: mer kärnkraft. Det är både oansvarigt och oseriöst.

Högerpartierna saknar politiska förslag som minskar utsläppen. Självklart vill de inte prata om detta, därför söker de istället en konflikt kring kärnkraften. Vi diskuterar gärna kärnkraft, men inte på bekostnad av att klimatpolitiken tappas bort.

Det här är ett ödesval – om inte Sverige och andra länder ändrar riktning under de kommande fyra åren kommer det att vara omöjligt att nå Parisavtalet. Men högern gör allt de kan för att slippa prata klimat. Anledningen är lika enkel som den är simpel: De saknar politik för att lösa vår tids största utmaning.

Klimatpolitik är större än bara kärnkraft.

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet

Jacob Risberg, riksdagskandidat för Miljöpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan