Annons

Annons

Annons

Debatt
Kan man lita på S med småskolorna?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar till Viktoria Söderling (S): "Gå inte på högerns skrämselpropaganda om Socialdemokraternas skolpolitik"

" Söderling argumenterar gärna och med rätta att Kvintetten inte kan skylla på tjänstemännen då det är politikerna som styr. Varför skulle det inte gälla även hennes eget parti?" skriver Mio Tastas Viktorsson och Elmer Pollack, Tierpslistan.

Viktoria Söderlings (S) svar på Tierpslistan i Arbetarbladet var spännande läsning. I ena stycket framhåller hon att S inte av princip är emot små skolor. I nästa stycke vill hon lägga ner Hållnäs skola, just för att den är liten. Förklaringen hon ger är att det är för få elever. Problemet är att kullarna varierar. Vissa år är det fler elever, vissa år färre. Lägger man ner skolan blir dock elevantalet noll, för evigt. Då spelar det ingen roll att SKB planerar en massa arbetstillfällen i närområdet – finns ingen skola uteblir tillväxten i Hållnäs. Den riktiga anledningen till att byskolor ska läggas ner framgår i kommunens utredningar: lokalkostnaderna per elev är för höga.

Annons

Annons

LÄS MER: "Så tycker folket i Tierp – vad säger politikerna?"

Frågan handlar om synen på skolorna. Är de en grundläggande del av välfärden som ska finnas tillgänglig för alla, även på mindre orter och landsbygd, eller kan de läggas ner i en handvändning om det blir för dyrt?  Söderling gör det tydligt att för henne är svaret det senare.

Här finns anledning att oroa sig även för föräldrar i Vendel och Mehedeby. Vad händer om deras skolor råkar vara för små något läsår när S har makten? Ska de stängas då? Söderlings löften om motsatsen väger lätt om man ser till hur partiet agerat tidigare – andranamnet Jonas Nyberg (S) hävdade så sent som i maj att det är en ”icke-fråga” att lägga ner Hållnäs skola.

Faktum är att skolnedläggningar har utretts av kommunens tjänstemän under såväl nuvarande C-styre som tidigare S-styre. Söderling argumenterar gärna och med rätta att Kvintetten inte kan skylla på tjänstemännen då det är politikerna som styr. Varför skulle det inte gälla även hennes eget parti?

Sist men inte minst vill vi svara på det Söderling hävdar, att Tierpslistan är ett ”högerparti”. Motsvarande anklagelse från högern har under valrörelsen varit att vi är ”vänsterpopulister”. Båda är fel. Anledningen till att såväl S som de blågröna vill brännmärka oss är enkel: de är rädda att vi ska ta väljare från just deras lag. Skräcken är befogad. Visst finns det S-väljare som gillar deras ställningstaganden om stadsbuss och geriatriken, men är missnöjda med hur de skötte kommunen fram till 2018. På samma sätt finns det högerväljare som är missnöjda med svikna löften om belysning på landsbygd och stopp på skatteslöseri. Det finns inte minst de i Vendel, Mehedeby och Hållnäs ur alla politiska läger som är trötta på utredning efter utredning om att deras skolor ska lägga ner. De är givetvis välkomna att rösta på Tierpslistan.

Mio Tastas Viktorsson, partiledare, Tierpslistan

Elmer Pollack, andranamn, Tierpslistan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan