Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskValet 2022

Jenny Wennberg
Är svensk medelklass bebisar utan eget ansvar?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags höjde riksbanken reporäntan med 100 punkter, det vill säga en procentenhet. Det betyder att det kommer svida, rejält, i plånboken för många svenskar, givet att de svenska hushållen tyvärr är överbelånade.

Höjd reporänta har lett till krigsrubriker i media. Foto: Jessica Gow / TT

Slopade amorteringskrav är ingen lösning, men Moderaterna har velat se det, och förmodligen kommer också partierna bli tvungna att hålla medelklassvenskarna som inte planerat sin ekonomi tillräckligt bra under armarna. För det är i slutändan vad det handlar om.

Men någon form av eget ansvar har faktiskt också den välbeställda medelklassen med bostadsrätter, villor och goda förutsättningar att skapa buffert för oförutsedda händelser. För alla pengar kan väl ändå inte under börsfesten och högkonjunkturen ha gått till köksrenoveringar, vinintresset och härliga semestrar i Italien? Den ägande medelklassen bör väl ändå kunna förväntas ha en buffert också, för tuffare tider, för politiker som fattar för dig ogynnsamma beslut, högre elpris eller en Riksbank som höjer reporäntan?

Annons

Annons

Alla svenskar äger inte sitt boende och har bostadslån. Även om man lätt skulle kunna tro det givet ramaskriet efter Riksbankens besked. 3 miljoner bor i hyresrätt i Sverige och har därför inte några bostadslån alls. De kan förvisso ha andra lån, men den stora skuldkvoten utgörs främst av svenskarnas bostadslån. Däremot påverkar inflationen den som bor i hyresrätt. Och vid en räntehöjning finns naturligtvis också hotet om att hyresvärden vill kompenseras för sina högre kostnader.

Det är lätt att glömma bort att alla inte äger sitt boende när media blåser på om kris och panik på grund av räntehöjning. Trots att bankerna, innan de beviljar lån, stresstestar din ekonomi och om den klarar av att bära en bolåneränta på runt 6 procent. Vilket åtminstone de som varit med om ett ekonomiskt normalläge, till skillnad från de senaste 10 årens glädjeyra, vet är vad du förväntas klara av att betala i ränta på eventuella bostadslån. Nollränta, eller till och med minusränta som vi haft i flera år, är trots allt inget som man ska utgå ifrån när man planerar sin ekonomi, eller sitt liv. Precis som man måste ta i beaktan att arbetslöshet och sjukdom kan drabba oss måste man också räkna in räntehöjningar när man beslutar sig för ett boende.

Problemet är att den ägande klassen fått så många förmåner att det idag nästan ses som självklart att staten ska subventionera din dyra livsstil.

Debatten blir faktiskt ganska orimlig om vuxna människor som anses vara kapabla att fatta beslut om att ta flera miljoner i bolån i nästa mening inte anses vara kapabla, eller ens kunna förväntas, planera sin ekonomi långsiktigt. För det är i grunden vad man säger i alla fall från medias sida när man skriver krigsrubriker med fokus på bolånen om Riksbankens räntehöjning.

Annons

Annons

För vad hände med det egna ansvaret? Det som så många i vanliga fall är så förtjusta i. Eller det kanske bara gäller folk på landet? Och människor med låga inkomster och litet kapital? De som av bland Ebba Busch mötts av ett "Gör andra val, få andra resultat.".

Medelklassen förväntas ta väldigt litet ansvar för sitt eget liv generellt. Lån? Politikerna ger dig ränteavdrag. Höga elräkningar på grund av direktverkande el och spa-bad? Dags för högkostnadsskydd på elen! Svårt att hinna städa? Du får rut-avdrag. Dags att renovera lyan i stan eller huset? Klart medelklassen ska ha rot-avdrag!

Problemet är inte att ansvaret läggs i knäna på enskilda för politikens misslyckanden. Problemet är att den ägande klassen fått så många förmåner att det idag nästan ses som självklart att staten ska subventionera din dyra livsstil.

För många svenskar, särskilt yngre är den senaste tiden ett brutalt uppvaknande. Det har varit i princip gratis att låna pengar, vilket inte på något vis är vare sig rimligt eller normalt. Att ha pengar på börsen har under väldigt många år varit som en enda lång fest, det har räckt med att dina investeringar följt index för att se kapitalet växa med 20 procent ett år och 30 procent ett annat. Det ger en skev bild av vad man kan förvänta sig av börsen som småsparare om den här perioden varit en tid då du för första gången köpt aktier eller fonder. I genomsnitt räknar ekonomer på en uppgång på 7-8 procent på ditt kapital årligen. Den som klivit in på börsen under de senaste åren har gjort det under rekordår. Vilket också betyder att många kommer se sitt sparkapital krympa.

Annons

För nu är festen av allt att döma över för den här gången och i morgon väntar baksmällan för vissa. Inflationen stiger och för att bromsa inflationen höjs reporäntan och därmed också räntan på dina eventuella lån, fler höjningar är att vänta. OMX Stockholm 30 har sjunkit med nästan 23 procent i år. Elpriserna är så höga att ögonen tåras. För den som bor i hyresrätt, eller bostadsrätt eller villa med fjärrvärme påverkar det mindre än det gör för en villaägare som inte jobbat för att få ner sina värmekostnader utan exempelvis kört på direktverkande el.

Annons

Stefan Ingves bad om ursäkt till svenskarna under tisdagens presskonferens för att det tagit tid för Riksbanken att förstå vad som händer i svensk ekonomi. Prognoserna har inte varit korrekta, det är därför man nu chockhöjer reporäntan.

Det duger inte. För precis som Ingves också konstaterade är det hushållen med små ekonomiska marginaler som får det tuffast när inflationen skenar.

Vilket faktiskt är en viktigare fråga än att Sveriges ekonomiska medelklass nu får betala en högre ränta på sina bolån.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan