Annons

Annons

Annons

Stensätra-Hillsta

Läsartext
Långängarnas naturreservat som exempel på biologisk mångfald

Vid en uppmärkt slinga om två kilometer visades information om Långängarnas naturreservats mossa, svamp eller annan företeelse speciell för reservatet.

Text

Detta är en läsartext.

Guider, inkluderande fågelguider, fanns tillgängliga när Naturskyddsföreningen i Sandviken bjöd till kulturarrangemang i naturreservatet, den 24 september till den 2 oktober. Sammanlagt presenterades 67 stationer med information om specifika arters namn och karaktär.

Hösten i en aspskog är ett fyrverkeri av färger. Då klorofyllet lämnat asplöven övergår det gröna i gula flavonoider och röda antocyaner.

Höstfärger.

Bild: Läsarbild

”Skogens heltäckningsmatta” utgörs av både vanliga och sällsynta mossor vilka behåller sin gröna färg året om. Svampar har på senare tid rönt stor uppmärksamhet hos gemene man, kanske är det mer spännande att söka svamp än att plocka bär. Nu är svamp så mycket mer än föda, vissa hjälper träden genom att bilda svamprot, andra svarar för kretsloppet genom att bryta ner organiskt material och somliga är parasiter.

Annons

Annons

Arrangemanget startade 2019 och blev speciellt uppmärksammat under 2020 och 2021, då inomhusaktiviteter hindrats av pandemin.

Gästriklands landskapsmossa.

Bild: Läsarbild

Av reservatets alla invånare presenteras i artikeln ett fåtal stationer via bilder. Inledningsvis erbjöds besökarna en ”höstsallad” bestående av följande svampar, aspnästing som täcker den svarta aspgrenen, rödvedsskinnet en barrträdsart som färgar veden röd, och grönskålar på den tredje aspgrenen färgande aspveden grön. Konstverket är kompletterat med asplöv i olika färger.

Istället för att lyfta in objekten i till exempel Silvanum har man lyft ut informationen om objekten i verkligheten, det 'museum' där de hör hemma.

Gästriklands landskapsmossa heter palmmossa och får stå som representant för reservatets mossor. På fallna rötade stammar av asp hittas kandelabersvamp, vilken är en av många hotade arter i detta säregna reservat.

Kandelabersvamp.

Bild: Läsarbild

Annons

Skogsgruppen Sandviken har lagt ner ett intensivt ideellt arbete med denna sällsamma utställning, för en utställning är det. Istället för att lyfta in objekten i till exempel Silvanum har man lyft ut informationen om objekten i verkligheten, det ”museum” där de hör hemma.

Målsättningen med utställningen är att uppmärksamma människor om hur biologisk mångfald fungerar. Långängarnas naturreservat får också stå modell för uppmanande till en skonsammare skogspolitik. Äras dem som äras bör. Lotta Delin och Nils Gunnar Kempe heter ledarna för arrangemangen med bistånd av övriga medlemmar i skogsgruppen.

Ove Lennström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan