Annons

Annons

Annons

Bredmossen

Läsartext
Elever rustade traktor som ska åka ända till Burkina Faso

Text

Detta är en läsartext.

Traktorn togs till Bessemerskolan för att rustas upp och skickas ut i världen.

Bild: Privat

Annons

Samtidigt som det pågår militärkupp i landet och klimatförändringarna gör sig allt mer påminda där, har gymnasielever, lärare, företag och privatpersoner i Sandvikenområdet samlats för att hjälpa befolkningen i en by i krisdrabbade Burkina Faso att enklare kunna odla mat.

Nu börjar den lilla röda traktorn sin resa från Sandviken till åkermarken 550 mil bort i Nakamtenga, Burkina Faso. Traktorn som rustats upp är 60 år gammal och har med bland annat fordonsprogrammet på Bessemerskolans hjälp fått ett andra liv. Utan stödet från fordonsprogrammet hade jag aldrig vågat starta detta projekt. Deras hjälp, entusiasm och kunskap har visat sig avgörande.

Annons

Annons

Den gamla traktorn, före upprustningen.

Bild: Privat

Samtidigt som Burkina Faso hamnat i rampljuset på grund av det instabila politiska läget har insamling börjat för att få in de sista pengarna som behövs för att traktorn ska kunna transporteras ner till Burkina Faso och Nakamtenga.

Det känns fantastiskt att ha fått se hur en liten röd traktor engagerat så många

Idén till traktorn föddes för några år sedan, efter en resa till Nakamtenga tillsammans med Hjärtekören från Sandviken, när vi hörde talas om den nya åkermarken som byborna fått tillgång till och om alla utmaningarna de har att plöja och luckra upp den torra, hårda jorden.

Glänsande röd och redo att skickas ut i världen.

Bild: Privat

Nu är snart projektet i hamn som involverat många generösa människor.

Det känns fantastiskt att ha fått se hur en liten röd traktor engagerat så många och bidragit till att sprida kunskap om situationen i ett land som folk annars kanske inte hör talas om så mycket.

Bertil Isaksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan