Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Thatcher är död

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den nytillträdda brittiska Toryledaren Liz Truss lät som en återfödd Margaret Thatcher och agerade också som en sådan: Hennes första stora förslag var att kraftigt sänka skatterna för de rikaste i landet.

Och folk blev förbannade. Även konservativa ledamöter i parlamentet blev förbannade över en sådan åtgärd när britterna samtidigt plågas av stigande mat- och energipriser. Och landets ekonomi krisade. Pundet föll. Börser rasade. Riksbanken fick panik. Och så hände det: Liz Truss tvingades dra tillbaka sitt förslag om att ge skattelättnader till de rikaste.

Annons

Annons

Liz Truss ler nog inte lika förnöjt nu. Foto: SKD.

Att nyliberalismens halleluja-år sedan ett bra tag är över visste vi, även om nyliberala tankegångar om att privatiseringar och skattesänkningar alltid är bra, fortfarande är starka i politikens värld. Men de enormt starka reaktionerna på Liz Truss förslag vittnar om att vi nu definitivt rör oss in i en annan tid: Fördelningspolitik blir viktigare dag för dag,

Jag skulle tro att den högerregering som snart ska regera Sverige noterar kraschen för extrem högerpolitik i Stor-Britannien. Kanske tar den någon lärdom av det. Vi andra har gjort det för länge sen.

Thatcher är död.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan