Annons

Annons

Annons

Lisa Gemmel

ledare socialdemokratisk

Lisa Gemmel
Klart SD inte vill ha en diskrimineringslag

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har blivit kallare. Jag pratar inte om hösten, som i Stockholm fortfarande är skrämmande varm. Nej, det är det nya samarbetet som ska regera landet de kommande fyra som åren ger mig kalla kårar.

Att inte bli diskriminerad är en mänsklig rättighet. Foto: Isabell Höjman / TT

Den nya ordföranden för riksdagens justitieutskott heter Richard Jomshof. Han är en av Sverigedemokraternas mest profilerade företrädare och en känd kritiker, eller snarare hatare, av islam. Islam är sämre än kristendomen, menar Jomshof (DN 9/9). Han har tidigare i år kallat islam för en “avart till religion”, har flera gånger uttryckt att islam är ett värre hot än nazism och 2006 skrev han i SD-kuriren att Sverige riskerar att bli en fullt ut muslimsk stat.

Annons

Annons

Det är skrämmande att en person som Richard Jomshof, med Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas goda minne, ska leda justitieutskottet som bland annat bereder strafflagstiftningen.

Att vissa människor står över andra är en tydlig del av Sverigedemokraternas ideologi.

I en intervju i Arbetet (3/10) lyfter Richard Jomshof Sverigedemokraternas krav att utreda, och kanske även avskaffa, diskrimineringslagen, bland annat för att den inte skyddar personer utifrån politisk åskådning.

Diskrimineringslagen är en lag som inte ligger inom justitieutskottets kompetens, men som ska garantera invånare likabehandling oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder på bland annat arbetsmarknaden och i skolan.

Det är inte svårt att förstå varför Sverigedemokraterna är ointresserade av en diskrimineringslag, utöver att den inte skyddar sverigedemokrater när de kränker muslimer.

Om religioner är av olika värde i Sverigedemokraternas ögon, är de som utövar de olika religionerna heller inte lika skyddsvärda. Sverigedemokrater verkar även tycka att män och kvinnor är olika mycket värda. I slutet på september petade partiet i Dalarna andranamnet på regionlistan till förmån för Kent Ekeroth.

Andranamnet, Aleksandra Børgesen, var bara inkvoterad för att hon var kvinna, meddelade förstanamnet Kent Forschner-Hell i Falu-Kuriren (26/9). Att Børgesen genom sitt yrke som tandhygienist hade erfarenhet av regionen hjälpte inte. Forschner-Hell menar att ett “regionråd måste vara en kille som kan allt om politik”, så därför är järnrörssvingande Ekeroth att föredra framför en kvinna med erfarenhet från regionen.

Annons

Annons

Att vissa människor står över andra är en tydlig del av Sverigedemokraternas ideologi. Det är då självklart att de vill avskaffa en lagstiftning som var syfte är att främja lika rättigheter och möjligheter för människor som drabbas av patriarkala, rasistiska eller andra diskriminerande strukturer.

I det kallare Sverige vittnar minoritetsgrupper om ett hårdare klimat sedan valet. Sverigedemokraternas intåg i de demokratiska finrummen satte direkt sin prägel på hela samhällsklimatet.

Jomshof kommer att röna få framgångar med sitt försök att avskaffa diskrimineringslagstiftningen, då den delvis bygger på ett EU-direktiv som Sverige är skyldiga att implementera i lag. Men partiets avsmak mot lagstiftningen visar tydligt hur de ser på världen.

Diskrimineringslagstiftningen är ett verktyg för att verka för en mänsklig rättighet för utsatta grupper – att inte bli sämre behandlad av skäl som man själv inte kan påverka, som kön och sexuell läggning. Tvärtemot det Sverigedemokraterna i Dalarna utsatte sin egen partikamrat för.

En avskaffad diskrimineringslagstiftning skulle inte göra samhället bättre, men det skulle göra det lättare för Richard Jomshof att göra åtskillnad på människor utifrån religion.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan