Annons

Annons

Annons

Gävle

Äventyren med Curre är över – men minnena består

Vår vän Curt Carlsson, Norrsundet, har avlidit i en ålder av 78 år efter en tids sjukdom. Närmaste anhöriga är hustrun Christina (Kina) Nenzelius samt barnen Sofia och Katja med familjer.

Närkingen, vännen, geodeten, globetrottern, amatörskådespelaren, hembygdsälskaren, manusförfattaren, släktforskaren, husbyggaren, cyklisten, sällskapsmänniskan, vandraren, fjällräven, levnadskonstnären, ja allt stämmer så väl in på vår käre vän Curre.

Curt Carlsson. Foto: Privat

Curt Carlsson föddes 1944 och växte upp i Hammar, Askersunds kommun, vid Vätterns norra strand. Han tog studentexamen i Hallsberg 1964 och upptäckte snart att det var geodet han ville bli. Då blev det studier i Uppsala och det var här han träffade sin blivande hustru Kina.

Annons

Grunden till vår långa vänskap lades redan under militärtjänsten vid Stabsbiträdesskolan i Uppsala i mitten av 1960-talet och fördjupades snabbt när hans Kina kom in i bilden. Alltsedan dess har vi med respektive familjer och i olika konstellationer firat både Valborg och nyår och gjort många upplevelserika resor tillsammans.

Annons

Under sin tid som geodet vid Lantmäteriverket i Gävle blev han ofta engagerad även utanför Sverige för sina kunskaper om GIS-baserade lösningar gällande fastighetsinformation. Olika utlandsuppdrag förde honom till USA, Armenien, Kina, Belize, Egypten, Filippinerna och Mongoliet varifrån han alltid hade spännande saker att berätta.

I Norrsundets Arbetarteater tog Curre mycket aktiv del och medverkade bland annat i ”Kanonpjäsen” och ”De bröto bygd”. Förutom sitt stora engagemang för teaterverksamheten var han också mycket intresserad av Norrsundets historia. Intresset för Kinamissionären Anna Larsson från Norrsundet ledde till att han skrev manus till pjäsen ”Anna och den blå draken” samt arrangerade resor i Annas fotspår i Kina.

Släkten låg Curre mycket varmt om hjärtat och tillsammans med hustru Kina engagerade han sig i den Westerlundska släktföreningen. Dessutom var han en duktig husbyggare uppe i det vackra Borgafjäll i södra Lappland och en uthållig cyklist som på senare år genomförde tre tuffa Vätternrundor på en oväxlad standardcykel.

Curre var en mycket vänsäll, hjärtlig och humoristisk person som vi delar så många glada minnen och historier med. Vi återkommer ofta till våra vandringar i svenska och norska fjällen, Dolomiterna, Pyrenéerna och Tatrabergen, liksom våra kulturhelger, cykel- och bilsemestrar och alla andra upplevelserika resor.

Äventyren med Curre är över men minnena består. Curre var verkligen en helgjuten vän, han lämnar ett mycket stort tomrum efter sig.

För vännerna i Curres gäng

Anders Fredholm, Lennart Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan