Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmie Åkesson och rika är vinnarna

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det var en glad Ulf Kristersson som mötte media under fredagen. Orimligt glad, kan konstateras, givet de förluster Moderaterna lidit i förhandlingarna.

Exempelvis blev Moderaterna överkörda av Sverigedemokraterna ifråga om a-kassan. Det i sig är inte något negativt för väljarna. Särskilt inte när lågkonjunkturen knackar på dörren. Men hur a-kassa på bibehållen nivå och skattesänkningarna Ulf Kristersson säger ska genomföras under mandatperioden ska finansieras är högst oklart.

Däremot är det glasklart att det nu blir ännu härligare att vara rik i Sverige. Bland annat ska den redan ultralåga skatten på ISK sänkas ytterligare. Det är pengar rakt ner i fickan på de rikaste svenskarna.

Jimmie Åkesson blev den stora vinnaren. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Annons

Annons

Vem som bestämmer är glasklart när man läser igenom Tidöavtalet, som överenskommelsen mellan de fyra partierna döpts till. Det är Jimmie Åkesson. Åkesson är den stora vinnaren i förhandlingarna. Det är hans migrations- och kriminalpolitik som nu blir lag. Det är hans politik som styr a-kassan. Det är hans politik som sätter agendan för hela regeringsarbetet. En regering Åkesson smart nog håller Sverigedemokraterna utanför. Det ger Sverigedemokraterna möjlighet att även i fortsättningen dra på sig offerkoftan när så krävs för att undgå kritik.

Ulf Kristersson får ju i alla fall bli statsminister, som ett litet tröstpris från Jimmie Åkesson.

Presskonferensen visar tydligt hur stark Åkessons ställning faktiskt är. Ulf Kristersson inledde presskonferensen och drog upp huvudpunkterna för samarbetet, det blir sex huvudområden, SD ingår inte i regeringen, men får ett eget samordningskansli i regeringskansliet, sedan gick ordet över till Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson var snabb med att trycka upp i ansiktet på Ulf Kristersson och media att man "är det största partiet i den här konstellationen". Sedan övergick han till att lista framgång efter framgång för Sverigedemokraterna. Migrationspolitiken är det stora området, men Sverigedemokraterna fick också utöver a-kassan igenom sitt vallöfte om ett högkostnadsskydd i tandvården. Det är en punkt som kanske främst blottar hur fel Socialdemokraterna hamnade under valrörelsen. Att det blev Sverigedemokraterna och inte Socialdemokraterna som lovade väljarna tandvård människor har råd med är ett fatalt misstag från partiledningens sida.

Annons

Annons

Jimmie Åkesson har all anledning att vara glad. Nu blir Sverige ett mer auktoritärt land, ett mer konservativt land. Ulf Kristersson sa under presskonferensen att man vill samla, inte splittra, ena, inte dela. Det är naturligtvis bara nonsens. Splittring är Sverigedemokraternas kärna. Moderaterna har alltid drivit och kommer även nu driva en ekonomisk politik som just delar svenskarna. Rika får sänkt ISK-skatt, fattiga får bidragstak.

Sverigedemokraterna är politiskt skickliga.

Sverigedemokraterna låter Moderaterna göra jobbet åt dem. De kan ta åt sig äran, man kan ducka för kritik genom att peka på att man inte sitter i regeringen.

Men Ulf Kristersson får ju i alla fall bli statsminister, som ett litet tröstpris från Jimmie Åkesson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan