Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Ulf Danielsson vidgade rymdvyerna hos Rotary i Sandviken

Hur ser universum ut? Hur bildades jordklotet, hur utvecklades det till vad det är idag och hur kan det komma att utvecklas framöver? Nyligen fick ett 30-tal medlemmarna i Sandviken Västra Rotaryklubb och deras gäster de bästa tänkbara svaren på dessa och relaterade frågor när den kände professorn Ulf Danielsson vid Uppsala Universitet gästade dem på ett klubbmöte på The Church i Sandviken.

Detta är en läsartext.

Ulf Danielsson fick redan i ungdomsåren ett stort intresse för rymden då han studerade stjärnhimlen ovanför Ludvika där han växte upp. Han studerade senare teoretisk fysik och forskade i Uppsala, USA och Schweiz med inriktning på rymden. Han har också ägnat mycket tid åt att sprida sina kunskaper genom böcker, föredrag och frekventa framträdanden i radio och tv.

Alla på klubbmötet var överens om att Ulfs presentation och diskussion hade vidgat våra vyer och ökat vår förståelse. Foto: Bertil Isaksson

Så vad sa han då inför Rotarypubliken? Det är omöjligt att referera hans föredrag och den efterföljande diskussionen i denna korta text, men några intressanta fakta kan vi dock nämna.

Annons

"Ulf Danielsson fick redan i ungdomsåren ett stort intresse för rymden. Foto: Bertil Isaksson

Annons

Universum bildades för cirka 14 miljarder år sedan och befinner sig i en kontinuerlig utveckling. För 4,5 miljarder år sedan bildades jordklotet från ett gasmoln. Planeten Jorden är även farlig. Vulkaner får utbrott och kan färga himlen röd av askmoln och gaser. Om fem–sex miljarder år kommer solen att bli en röd jättestjärna. På 1500-talet var solens aktivitet låg och då var det is och snö långt söderut i Europa. Jorden är den blå planeten som har alla förutsättningar för liv, som vi känner till, medan vår måne som finns nära är helt död.

Om vi bortser från risken att vi med krig utplånar oss själva, så är sannolikheten stor att vi inom 100–150 år gör det omöjligt att leva på stora delar av klotet på grund av temperaturer över 50 grader och väsentligt högre havsnivåer – om vi inte lyckas med de uttalade, men ännu ej uppnådda, begränsningarna av utsläppen. Det finns de som hävdar att koldioxid kan vara bra, då högre temperatur och koldioxid är fördelaktigt för växtligheten och vissa djur. Det är sant, men det gäller inte för människosläktet!

Ulfs summering var att vi haft en fantastisk tur att jorden utvecklats så att vi idag kan leva på en så unik och fascinerande planet. Det finns sannolikt andra planeter med någon form av liv och det är möjligt att vi kan få reda på det snart. Däremot har vi ingen aning om det finns andra civilisationer. Det är mycket möjligt att de är kortlivade och att vi är ensamma just nu.

Sandviken Västra Rotaryklubbs president Sigurd Johansson tackade Ulf med en gemensam mycket varm applåd. Ämnet är näst intill outtömligt men alla var överens om att Ulfs presentation och diskussion hade vidgat våra vyer och ökat vår förståelse på ett både trevligt och intressant sätt.

Thomas Montalvo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan