Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Museivänner på utflyktsturné i Dalarna

Uppländska bruk i söder, världsarv i norr och väster, Hälsingegårdar och Falun med Kopparbergslagen – den vetgirige har mycket att välja på. När Gävle Musei Vänner gjorde sin efter pandemin efterlängtade höstutflykt, gick färden för de 33 deltagarna till Dalarna.

Detta är en läsartext.

Den karolinska bergsmansgården Staberg, någon mil från Falun, blev en charmerande första anhalt med sina harmoniska och välbevarade byggnader, sin restaurerade barockträdgård med gamla fruktsorter i sluttningen ner mot symmetriska karpdammar och en guide som levandegjorde historien. Staberg är en fröjd för ögat. Det kuperade landskapet är i sig en upplevelse för den som till vardags får hålla till godo med Valboslätten.

Annons

Annons

Carl Larsson-gården var ett av uflyktsmålen på resan. Foto: Tomas Attorps

På slingrande vägar i fagert landskap färdades vi längs sjön Runn till Ornässtugan, som är insvept i ett poetiskt skimmer från Gustav Vasas dagar, trots nu resta byggnadsställningar och, eller kanske tack vare, dimhöljd historia. Det råkalla loftet med föremål från Gustavs öden och äventyr förmedlar en vindpust från tiden som jagad frihetshjälte. Senare skulle han som envåldshärskare – som bekant – inte tveka att krossa dalupproren i blod.

När vi kommer till Carl Larsson-gården har vi bytt ut den dramatiska historien mot skönhet och idyll. Detta är Sveriges mest besökta konstnärshem där makarna Carl och Karin – influerade av nationalromantiken, William Morris och Arts and Crafts-rörelsen – var besjälade av att skapa det vackra hemmet som en grund för det goda samhället.

En resa som denna inspirerar till fortsatta färder i omgivande kulturbygd. Heder och tack till GMV, som nästa år fyller 80 år.

Tomas Attorps

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan