Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Tror Ulf Kristersson ens på det där dravlet själv?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson talade mycket om staten i sin regeringsförklaring När Moderaterna talar om staten är det den lilla staten. Resten får du klara själv. Det är därför Ulf Kristersson inledde sin regeringsförklaring med att prata om att samhället är större än staten.

I Ulf Kristersson regering blir en skolkapitalist skolminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Ulf Kristersson fick även in folkhemmet i sin inledning. Det som bygger på tanken om jämlikhet. Inte visitationszoner. Sedan hastade Kristersson vidare till att prata om att se det som förenar, inte bara det som skiljer. Han vill ena, inte dela. Den sociala sammanhållningen måste repareras och stärkas.

Annons

Tror Ulf Kristersson ens på det där dravlet själv?

Annons

Såklart inte. Men det låter bra, antar jag att Moderaterna resonerar.

I Ulf Kristerssons regering blir skolkapitalisten skolminister.

Ulf Kristersson vill också ha det vuxna samtalet. Det är onekligen magstarka ord från en partiledare som låter Hanif Bali kaosa på Twitter och som tycker samarbete med SD är toppen. Sverigedemokraterna med en organiserad hatsvans som förpestar det politiska samtalet, som har som metod att hata politiska motståndare bort från det offentliga samtalet.

Ulf Kristersson ska också bryta utanförskapet, genom en stor bidragsreform som bland annat betyder ett bidragstak. Vi är därmed tillbaka i Reinfeldt-årens idéer om att fattiga är fattiga därför att de vill vara fattiga. Att svenskarna är lata, och hellre går på bidrag än att arbeta.

Den här politiken funkade inte då. Och den kommer inte funka nu. Vad som kommer hända är att fler hamnar i utanförskap. Inte färre. Vad som kommer hända är att människor lämnar de statliga trygghetssystemen och istället hamnar på kommunernas socialtjänstkontor. Moderaterna samarbetar vidare med ett parti som gör integrationen svårare, eftersom invandrare pekas ut som ett problem. Integration kräver ett öppet, solidariskt samhälle, inte rasism. Det betyder också att det förmodligen kommer bli svårare, inte lättare, att hitta ett jobb om du inte heter Svensson. Ulf Kristersson har legitimerat rasismen. Och Sverigedemokraterna vill till och med ta bort diskrimineringslagen.

Annons

Men mycket tilltalar också människor med den här politiken. Högern har lyssnat på landsbygden. Trålgränserna ska flyttas längre ut lovar Ulf, det är en fråga som engagerar både i Gävle och i andra kustsamhällen där man sett haven tömmas på fisk. Skogsägarnas äganderätt ska stärkas, därmed lovar Ulf Kristersson att neutralisera det statliga förtryck många upplever ifråga om skogen. Det är en fråga som även engagerar arbetarklassen. För jo, inte minst i norr är skogsägande inte bara något för rika, det är en självklar del av livet, där skogen brukats och ägts i generationer, men där äganderätten upplevs som allt mer hotad. Skogen är för 311 479 svenskar inte bara en plats att plocka bär och svamp och idka allemansrätt. Det är en källa till inkomst, det är en plats där man jagar, det kan också vara det enda kapital man har, det arv man vill ge sina barn. När Ulf Kristersson talar om skogen och äganderätten talar han därför rakt in i den svenska folksjälen. För även om ägarna är 311 479 till antal, är skogen de äger en angelägenhet för långt många fler, för fruar och äkta män, för barn, för barnbarn.

Annons

Och regeringen då? Ja, detta med att staten och kapitalet sitter i samma båt, och att det är vi övriga som får ro har väl kanske aldrig varit tydligare än precis just nu. Ny skolminister blir skolkapitalisten Lotta Edholm. Hon äger 12 500 aktier i skol- och förskoleföretaget Tellusgruppen rapporterar Aftonbladet. Nu ska hon sälja dem. Eller om det blir den svenska skolan. Vi får se.

Något miljödepartement kommer inte finnas. Istället knölar Ulf Kristersson in det här med klimatet under Näringsdepartementet. Så brukar man göra med frågor man inte tycker är så viktiga.

Ingen är väl egentligen förvånad.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan