Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Så förbereder du dig för en kris – föreläsning hos SPF

På SPF Ankarets månadsmöte i oktober fanns det högaktuella ämnet hemberedskap som dagens programpunkt. Att det är ett viktigt ämne för många seniorer visade sig den ström av medlemmar som kom.

Detta är en läsartext.

Annons

Vår ordförande Gunilla hälsade alla välkommen och speciellt dagens gäst, Ove Wiström från Civilförsvarsförbundet i Söderhamn.

Ove Wiström från Civilförsvarsförbundet. Foto: Privat

Ove pratade om vikten av att vara förberedd om kriser inträffar och gav många praktiska tips på vad man enkelt kan göra själv. Det är viktigt att kroppen skall fungera vid alla former av kriser om det är i hemmet eller i samhället. Man måste kunna klara sig upp till en vecka. Att ha husapoteket i ordning och extra medicin av det man måste ha.

Många kom för att lyssna på tips om hur man förbereder sig för en krissituation. Foto: Privat

Annons

Annons

Vet alla att Sveriges Radio P4 är den kanal som sänder information vid kris? Har vi tillgång till batteri eller vevradio om elen försvinner? Det telefonnummer man skall ringa vid kris är 11313, vilket många av oss aldrig hört talas om. Ove delade ut en broschyr från Civilförsvarsförbundet om hemberedskap, som också kan beställas. Avslutningsvis visade Ove Wiström upp sin krislåda för att vi skulle få lite praktiska tips på vad en sådan bör innehålla.

Ove Wiström visade vad han har i sin krislåda. Foto: Privat

Efter allt pratande och funderande över kris kändes det skönt och tryggt att bli serverad vårt vanliga ”kaffe och smörgås”.

Efter kaffet informerade Bo Bergsstad, vår KPR-representant, lite om projektet ”Gävle en äldrevänlig kommun” som är en treårsplan och som nu rent praktiskt skall börja genomföras. Med andra ord – nu börjar det egentliga arbetet.

Margaretha W berättade lite om de resor/arrangemang som planeras för år 2023. Gästrikland, distriktet alla föreningar som arbetar tillsammans kommer som vanligt att kunna erbjuda 20–30 olika resor. När resorna blir klara skickas som vanligt ett gruppmejl till alla medlemmar och läggs ut på alla föreningars hemsida. Men var snabb med att anmäla er för det brukar vara stor efterfrågan och särskilt nu efter pandemin.

Vår höstfest blev snabbt full och ytterligare en fest planeras därför den 7 november. Så avslutades mötet som alltid med lotteridragning.

Under hela mötet fanns, som vanligt, skrivtolkarna med för att stötta när hörseln inte räcker till. Skrivtolkarna skriver ner allt som sägs och texten projiceras på väggen – ett fantastiskt hjälpmedel.

Margaretha Wuopio

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan