Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Liz Truss sorti är ett slutfarväl till nyliberalismen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag tror inte man kan underskatta betydelsen av den brittiske premiärministern Liz Truss avgång. Detta snöpliga drama handlar nämligen inte bara om roliga retoriska sjöslagsscener från brittiska parlaamentet – även om de flesta åser dem med ett stort leende tack vare underhållningsvärdet.

Nej, Liz Truss avgång har stor ideologisk innebörd. Det kan faktiskt ha varit nyliberalismens allra sista suck vi bevittnade när hennes budgetförslag orsakade totalt ekonomiskt kaos och en moralisk ilska från vanliga britter. Truss tillträdde sin post med något slags löfte om att bli en ny Margaret Thatcher, alltså den högerpolitiker som inledde det epokala skiftet i all ekonomisk politik mot slutet av sjuttiotalet.

Annons

Liz Truss avgång har stor ideologisk innebörd. Det kan faktiskt ha varit nyliberalismens allra sista suck vi bevittnade när hennes budgetförslag orsakade totalt ekonomiskt kaos och en moralisk ilska från vanliga britter.

Annons

Liz Truss vinkar farväl pt sin egen nyliberala ideologi. Foto: AP.

Thatchers världsbild och kanske till och med hennes märkligt kyliga karisma formade en hel generation borgerliga och konservativa politiker, inte bara i Stor-Britannien utan i hela västvärlden. När Annie Lööf ibland nämnt sina förebilder är det Thatcher hon framhållit, vilket säger något om den doktrinärt marknadsliberala vändning som centerpartiets politik tog och som gjort det till ett ytterkantsparti när det gäller ekonomisk politik.

Det är från Thatcher och framåt som kampen mot fackföreningarna tilltog – union busting var ordet. Tidvis under Thatchers regerande utbröt närapå ett inbördeskrig i det brittiska samhället när gruvarbetarna kämpade mot henne.

Liz Truss försökte helt enkelt ta upp tråden från Thatcher och det konservativa partiets medlemmar rycktes till en början entusiastiskt med, men hon misslyckades. Hon misslyckades kapitalt.

Att en oerhört stark nyliberal idé om att minska skatterna för de översta skikten för att skapa dynamiska tillväxteffekter, sprack med en sådan ljudlig smäll, det får konsekvenser också för hur exempelvis den svenska regeringen nu tänker. Borgerligheten, nu i maskopi med högerpopulismen, har inte längre något ekonomiskt-politiskt evangelium att komma med. Allt den har att komma med visar sig vara – tja, konservatism.

Annons

Annons

Det har visserligen sagts länge: Nyliberalismens tid är över. Ideologiskt är den nu verkligen över, även om ryggmärgsreflexerna hos mängder av politiker och statstjänstemän fortfarande är skadade i grunden av den nyliberala uppmarschen från åttiotalet och framåt. Men även om högerpolitiker säkerligen drömmer vidare om skattesänkningar, privatiseringar och försämringar av välfärden, så bidrar Liz Truss ömkliga och korta karriär slutligen till att förändra tänkandet runtom i västvärlden bland högerpolitiker.

Vem som ska efterträda Truss vet vi inte i skrivande stund. Det vi vet är att det brittiska Torypartiet är skadat i grunden och har varit det ett bra tag; kanske återvänder till och med Brexitfrågan med full kraft framöver. Alla opinionssiffror stiger nu för Labourpartiet, ett parti som dock knappast är särskilt nytänkande och i mycket sitter fast i gamla tony blairska tongångar.

Överallt tätnar nu de fördelningspolitiska konflikterna, inte bara i Stor-Britannien. Den ekonomiska kris som tornar upp sig väcker reaktioner på många håll. I Paris marscherar demonstranter mot den liberala Macron. I Sverige kan det de närmaste åren visa sig att högerpopulismen inte har något att säga till de många LO-medlemmar som lagt rösten på ett SD som fungerar som den ekonomiska elitens hantlangare.

Det viktiga är inte vem som efterträder Liz Truss. Det viktiga är vilken politik som till slut helt kan lämna årtionden av mer eller mindre nyliberal politik bakom sig och lösa de problem samhällena står inför: Skenande ojämlikhet, galopperande klimatkris.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan