Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Nobelstiftelsen håller inte för näsan och sväljer det bruna

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.


Jimmie Åkesson får inte gå på Nobelfesten.

I år heller.

Vet ni vem som inte heller är bjuden?

Rysslands ambassadör.

Det brukar vara drag i Nobelstiftelsens formuleringar kring varför Jimmie Åkesson inte får komma. 2019 sa Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund bland annat att "Vi analyserar inte partier utifrån opinionsmätningar".

Hos Nobelstiftelsen sjungs det inte några shalalan till Jimmie Åkessons ära. Tack.

Annons

Annons

Vissa värden är viktiga att försvara. Och aldrig, någonsin kompromissa med. Människovärdet är ett sådant. I en tid när så många faktiskt väljer att just kompromissar väljer Nobelstiftelsen att åter igen stå upp för människovärdet. Det hedrar dem. Det är glädjande och framför allt en viktig markering i ett politiskt landskap och samhälle i vilket alldeles för många väljer att blunda, hålla för näsan och svälja det bruna.

Jimmie får inte gå på Nobelfesten, i år heller.

Den formella motiveringen 2019 till att porta Åkesson, igen, löd som följer:

"Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

I år nöjer man sig med följande, härligt torra besked kring det hela:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december"

Annons

I en kommentar till TT lämnar Nobelstiftelsen även följande besked:

Annons

"Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna."

Hos Nobelstiftelsen sjungs det inte några shalalan till Jimmie Åkessons ära.

Tack.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan