Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Demokrati är att vråla "fittkärring" för SD:are

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ibland kan man tycka att demokratin används ganska konstigt av Sverigedemokraternas anhängare. Det står var och en naturligtvis fritt att använda demokratin till vad man vill, till och med till att hota den, men ändå. Varför är det alltid Sverigedemokraternas väljare som utmärker sig? Varför är det Sverigedemokraternas väljare som alltid använder demokratin till att förkunna att kvinnliga ledarskribenter är idioter/bittra/fittor/äckliga/borde våldtas/osv. Varför är det Sverigedemokraternas väljare som tycker det är rimligt att skicka kränkande sms till politiker?

Jimmie Åkesson borde hålla bättre ordning i leden.

Bild: TT

Annons

I Sölvesborg har Moderaterna hoppat av samarbetet med Sverigedemokraterna och därför förlorar Sverigedemokraterna också makten i kommunen. Istället kommer Moderaterna under den här mandatperioden samarbeta med bland annat Socialdemokraterna.

Annons

Ni kan aldrig ana vad som hände sen.

Eller, det kan ni såklart.

När det stod klar att Moderaterna snuvar Sverigedemokraterna på makten i Sölvesborg ledde det till hat och hot. Nu framgår det förstås inte ännu vilka det är som kallat politiker "fittkärring", men erfarenheten säger att vi nog kan utgå ifrån att det är SD:are. Och är det inte det just den här gången, hade det kunnat vara det. Det är så de brukar låta när de tar till orda.

Att just SD:are beter sig på det här viset är ingen slump. Deras väljare är ofta arga, konservativa män. Och arga konservativa män låter tyvärr ofta så här. Särskilt mycket till övers för invandrare, hbtqi-personer och kvinnor har de generellt inte.

Givet hur Sverigedemokraternas representanter låter, som Björn Söder och Richard Jomshof, är det heller ingen slump att SD:are låter som de gör. Deras politiska företrädare är även de arga män, som talar som arga män gör.

Man kan tycka vad man vill om Sverigedemokraterna, än så länge, men sanningen är att acceptansen bland Sverigedemokraternas representanter och deras väljare för individer som uttrycker missnöje med deras politik och deras parti är obefintligt. Den som opponerar sig mot partiets politik och dess representanter möts av hat, hot och tydliga önskemål om att sådant inte ska förekomma. Jomshof drömmer sig bort till Ungern och de statskontrollerade medierna, i kommentarsfälten skriver avlönade och oavlönade nätkrigare kommentarer om att den som kritiserar SD ska sluta med det.

Annons

Annons

Det, om något, är inte svenska värderingar.

I Sverige försvarar vi demokratin.

Så även när det handlar om åsikter vi inte själva delar.

Det är dock ett faktum väldigt, väldigt många Sverigedemokrater inte verkar skriva under på.

Och det är också just därför Sverigedemokraterna faktiskt hotar demokratin.

Att hoten och hatet som mött politikerna i Sölvesborg nu kommer polisanmälas är därför bra. Vi kan inte vara passiva när det handlar om brott som politisk metod.

Är man kriminell ska man dömas för sina brott.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Det gäller även den som gör sig skyldig till förtal, falsk tillvitelse, ofredande, olaga hot och alla de övriga kriminella gärningar Sverigedemokrater ägnar sig åt när de attackerar Sverigedemokraternas motståndare.

Tar inte polis och domstolarna det här på allvar finns snart ingen kvar som orkar försvara demokratin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan