Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
En moderat måste ha 110 000 för att kliva upp ur sängen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Bino Drummond är moderat. En av de första åtgärderna han vidtog den här mandatperioden var att höja sin egen lön med 23 400 kronor i månaden. Från 87 000 i månaden, vilket knappast är någon svältlön, till 110 400 kronor i månaden. Om detta rapporterade Norrtelje tidning i veckan.

60 procent av statsministerns lön tyckte Bino att han är värd. Här kan man lätt tänka att det handlar om någon med ansvar för en stor kommun eller en hel myndighet.

Det är det inte.

Möt Bino Drummond, moderaten som måste ha 110 000 i månaden för att kliva upp ur sängen.

Bild: Måna Jonsson Roos

Bino Drummond är kommunstyrelsens ordförande. I Norrtälje. I Norrtälje bor lite över 63 000 invånare.

Annons

Men det var inte bara Bino och hans moderater som tyckte de var värda en rejäl löneökning, mitt i en ekonomisk kris. Det tyckte även Sverigedemokraterna.

Annons

I vanliga fall är det ungefär så här det funkar i Bananrepubliker, men uppenbarligen också i Norrtälje kommun.

Hur motiverar då Moderater och Sverigedemokrater sin löneförhöjning?

Vore det inte rimligare med ett svinlågt arvode, så att moderaterna i Norrtälje blir riktigt, riktigt, riktigt motiverade att sköta sitt uppdrag?

När SVT ställer frågan om det inte fanns andra verksamheter och lönekuvert att stoppa pengarna i, höjningen är ju en hel månadslön för en lokalvårdare, blir svaret efter 26 sekunders tystnad från moderaten Staffan Tjörnhammar, "Det är ju alltid en fråga om prioriteringar".

Staffan Tjörnhammar är kommunstyrelsens vice ordförande. Och han är också den som lagt förslaget som klubbades igenom i veckan. Till Norrtelje tidning (prenumererar du på Arbetarbladet kan du logga in och läsa artikeln i länken eftersom Norrtelje tidning, precis som Arbetarbladet, ingår i Bonnier News local) säger Tjörnhammar följande om beslutet:

"Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar."

Ursäkta? 87 000 i månaden inte bra förutsättningar? Hur kan det komma sig att moderater måste ha 110 400 kronor i månaden för att orka sköta sitt uppdrag, när så många andra förväntas göra det för 30 procent av den lönen och mindre? Hur kan det komma sig att moderater, för att kliva upp på morgonen måste ha 110 400, när hela partiets politik går ut på att människor ska piskas iväg till jobbet, även när de har cancer? Vore det inte rimligare med ett svinlågt arvode, så att moderaterna i Norrtälje blir riktigt, riktigt, riktigt motiverade att sköta sitt uppdrag? Det är ju så partiets politik ser ut. Fast den kanske bara gäller alla svenskar utom moderater?

Annons

Annons

När det är dags att prioritera, prioriterar uppenbarligen Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sig själva, framför undersköterskan och lokalvårdaren.

Att man mitt i stormen backade och konstaterade att "det gick lite för fort" med beslutet förändrar ingenting. Vad man inte hade räknat med var att arvodena i Norrtälje skulle bli en riksnyhet.

Ulf Kristersson kan ljuga hur mycket han vill för väljarna. Hans partikollegor i Norrtälje visar tydligt vad Moderaterna är för typ av parti.

Och vad gäller SD. Partiet gick i Norrtälje till val på sänkta arvoden.

Eller som Johan Pehrsson brukar säga; man säger en sak före valet, efter valet säger man en annan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan