Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Lula vann en seger för planeten och folket!

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Själva planeten vann en politisk seger i söndags natt. Att påstå det är inte överdrivet. När Lula da Silva segrade i det brasilianska presidentvalet - om än rättså knappt - så finns det hopp om att skövlingen av Amazonas minskar. Lula da Silvas och det brasilianska arbetarpartiets seger är hoppfull på så många sätt: En mer eller mindre halvgalen högerpopulist, en man som gärna hyllat såväl den brasilianska militärdiktaturen, Pinochet som Donald Trump, får lämna makten och det är svårt att inte hoppas att det ska minska högerpopulismens inflytande världen över.

Och Lula da Silva kommer att försöka ge de fattiga i Brasilien nytt hopp och göra Brasilien till en långt mer progressiv spelare på världsscenen.

Annons

Lula da Silva kommer att försöka ge de fattiga i Brasilien nytt hopp och göra Brasilien till en långt mer progressiv spelare på världsscenen. Det symboliska i allt detta är följande: En röd seger ger också hopp om bättre klimatpolitik. Det är den framtidsformel som gäller: Politik för jämlikhet är också politik för planetens välgång.

Annons

Lulaanhängare i Rio de Janeiro. Foto: AP.

Det symboliska i allt detta är följande: En röd seger ger också hopp om bättre klimatpolitik. Det är den framtidsformel som gäller: Politik för jämlikhet är också politik för planetens välgång. Med fortsatt makt för Bolsonaro hade skövlingen av Amazonas regnskogar kunnat fortgå i accelererad takt.

Rapporterna från den brasilianska valrörelsen har varit direkt förskräckande. Något politiskt samtal har knappt existerat. Hot och hat har dominerat kampen om presidentämbetet. I helgen kunde man se videos där en Bolsonaroanhängare jagade en Lulaanhängare med en pistol i händerna.

Amazonas regnskogar är den största sammanhängande skogen på hela jordklotet och bidrar till att reglera hela det rådande klimatet på planeten. Enorma mängder kol binds i växtligheten och skulle dessa väldiga regnskogar – som sträcker sig över flera länder utöver Brasilien - huggas ner ökar risken för en snabbt accelererande klimatförändring. I en rapport om Amazonas skriver Världsnaturfonden:

Annons

”Tack vare sin storlek kan Amazonas regnskog skapa sitt eget regn. Vattnet rör sig i ett kretslopp mellan mark, växter, djur och luft. Systemet är skört. När tillräckligt mycket skog försvinner, så kommer kretsloppet att brytas. Då börjar regnskogen stegvis ersättas av torrare savannliknande områden. Forskare menar att vi kan nå en ”tipping point” och brytpunkt när 25 procent av Amazonas regnskog är borta. Idag har runt 20 procent försvunnit.”

Annons

Det allt varmare klimatet på jorden är en bidragande orsak till de omfattande bränderna i Amazonas. Men den allra största delen av utplånandet av den fuktiga regnskogen handlar om mänsklig aktivitet: Skogsröjning för att ge plats åt jordbruksmark eller gruvbrytning. Från europeisk sida bör man visserligen inte vara så självgod, eftersom Europa redan på medeltiden högg ner sina skogar för att vinna jordbruksmark och skaffa timmer. Men Amazonas öde är idag hela planetens öde.

Det är också där den största artrikedomen i världen finns: det lär finnas uppåt tjugotusen olika trädarter där (i Sverige har vi tjugo). Miljontals människor som tillhör ursprungsbefolkningen lever i denna väldiga skog och brukar den skonsamt så som de gjort i urminnes tider. Exploatörer förföljer dem ofta och driver bort dem.

Lula da Silvas seger ger hopp. Personfixering bör undvikas när det gäller politik, det är i grunden och i längden idéer och kollektiv mobilisering som avgör vad som sker i ett samhälle. Men det går inte att komma ifrån Lula da Silvas otroliga historia. Han föddes i en fattig arbetarfamilj och växte upp under mycket fattiga förhållanden. Som fabriksarbetare (han miste ett finger i en arbetsplatsolycka), blev han fackligt aktiv, trots rådande militärdiktatur och lyckades slutligen nå presidentposten för två perioder. Under Bolsonaros tid fängslades han för korruption, men frikändes senare. Men han satt i över femhundra dagar i fängelse. Det är svårt att kalla honom något annat än en folkhjälte.

Jag skriver det här på måndagsmorgonen. Lulaanhängarna firar segern på gatorna i de brasilianska städerna. Än så länge vet ingen hur Bolsonaro kommer att hantera sitt nederlag.

Men både planeten och det brasilianska folket har vunnit en seger.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan