Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Extremhögern är dödlig

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Anton Lundin Pettersson hade innan han mördade tagit del av Sverigedemokraternas innehåll på sociala medier.

Anders Behring Breijvik mördade unga socialdemokrater på läger.

Nu lägger vi Theodor Engström till raden av namn som utövar dödligt, högerextremt våld.

Theodor Engström greps direkt efter dådet i Visby. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kommentarerna i Theodor Engströms anteckningar som Expressen rapporterat om känns igen, "folkförädare", "svenskfientlig", "landsförädare", "massinvandring", "folkutbyte". Engström må vara sjuk, men hans åsikter delas av många, många andra. Människor som inte är sjuka, människor som när ett hat mot vänstern, mot kvinnor, mot invandrare.

Annons

Annons

Det politiska hotet kommer från extremhögern, det finns alltid i bakhuvudet, eftersom extremhögern mördar meningsmotståndare i Sverige. De filmar, de knackar på hemma hos journalister och politiker, de lägger ut adresser, de publicerar foton, de gör orosanmälningar, de lägger flygblad i grannarnas brevlådor och varnar för sina meningsmotståndare. De mördar. Extremhögern är farlig. Och dödlig.

Engström kommer åtalas för terrorbrott, och det är viktigt. Att man från åklagarens sida inledningsvis sa att Engströms kopplingar till NMR "i nuläget inte i är fokus" kändes oerhört märkligt att läsa efter Ing-Marie Wieselgren hade huggits ner i Almedalen. Engström valde att attackera en offentlig person i Almedalen, han hade demonstrerat med NMR och skrivit artiklar för Nordfront. Att det bidragit till att leda Engström fram till knivhuggningen i Almedalen är tydligt.

Nu tycks rättsväsendet ta Engströms brott på dess fulla allvar. Som ett vidrigt brott mot en person, men också mot ett helt samhälle.

Theodor Engström anses enligt den rättspsykiatriska undersökning han genomgått ha varit allvarligt psykiskt sjuk då brottet begicks. Det betyder att påföljden kan bli rättspsykiatrisk vård. Men alla Theodor Engströms åsiktsfränder är inte psykiskt sjuka. I Sverige finns nazistiska grupperingar som anser att våld är ett legitimt politiskt medel. Det som hänt Ing-Marie Wieselgren har hänt tidigare, och kommer hända igen, om inte samhället tar det högerextrema hotet på allvar.

Annons

Annons

Engström hade också för avsikt att attackera Annie Lööf. Han ville mörda eller misshandla henne grovt. Men han hade fler namn på listan, journalister, ytterligare politiker, bland annat Mona Sahlin.

Trots sin dokumenterade anknytning till extremhögern kunde Engström röra sig fritt i Almedalen. 2018 fick Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd i Almedalen. Deras närvaro i Almedalen och på Bokmässan i Göteborg är en tydlig markering från dem om att vi inte kan vara trygga, att demokratin på allvar är hotad. Men samhället är allt för undfallande.

Även om Engströms motiv för dådet tycks vara ett missnöje mot psykiatrin som han varit föremål för går det inte heller att ignorera den sammantagna bilden av Engströms väg fram till knivhuggen i Almedalen. Det här är en människa som sökt sig till extremhögern, som gått i demonstrationståg med dem, skrivit artiklar i Nordfront, intresserat sig för terrorister som Anton Lundin Pettersson och Anders Behring Breivik. Engström har befunnit sig i miljöer som bejakat våldet som politiskt metod.

Det som hände i Almedalen är nazism omsatt i praktik. Därför är det också väldigt, väldigt oroande att Sverigedemokraterna gång på gång visar sig inhysa individer som bland annat sprider nazistisk propaganda. Så sent som för några dagar sedan kunde Expressen och tidskriften Expo avslöja att en av Sverigedemokraternas representanter i flera år spridit nazistisk propaganda.

Annons

Att åtal väcks rörande terrorbrott gör inte Almedalen till en tryggare plats. Det gör inte hotet mot vår demokrati mindre. Men det visar att rättsväsendet förstår hur allvarligt hotet faktiskt är. Annie Lööf fångar väl vad det gör mot vår demokrati när hon säger att numera tittar på människors händer för att försäkra sig om att de inte har en kniv i handen.

Anders Behring Breivik, Anton Lundin Pettersson. Theodor Engström.

De är sprungna ur samma tankesfär.

De kommer därför också följas av fler.

Inför det kan vi inte förhålla oss inaktiva och naiva.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan