Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Lyssna när jag dansar – en föreställning som utmanar och berör

Dansföreställningen "Lyssna när jag dansar" skapades för att utmana uppfattningarna om den dansande kroppen, och för att berätta en historia.

Detta är en läsartext.

Ensemblen består av över 20 dansare och 3 pedagoger från studiecirkeln Dans för Parkinson i Bollnäs och Gävle. Bara några få av dem hade framträtt för publik tidigare. Många hade aldrig ens dansat inför någon annan när studiecirklarna startade.

Dansande dialog. ”Lyssna när jag dansar är inte en föreställning du sitter ned och tittar på” säger Camilla Lucchesi (i mitten). Som publik är du med och skapar upplevelsen tillsammans med dansarna på scenen. Foto: Emma Näsman

Annons

I föreställningen vävs dansarnas egna texter ihop med musik och dans till en berättelse med livets villkor och skiftningar som röd tråd. Publiken bjuds in att vara med och skapa upplevelsen tillsammans med ensemblen.

Finstämd inramning. Fiolspel av Dans för Parkinson-pedagog Zala Pezdir inleder och avslutar. Foto: Sven Lajan Westergren

Annons

"Lyssna när jag dansar" hade premiär i oktober och turnerade sedan på olika boenden och verksamheter i Gävleborg. Allmänheten kunde ta del av föreställningen för första gången under temaveckan Bollnäs Dansar, då den spelades på Kulturhusets stora scen inför en publik som fick skratta, gråta och dansa.

”Det här var verkligen alla känslor på en och samma gång”, som en av kvinnorna i publiken sade när applåderna fyllde salongen.

Destiny af Kleen är en av Dans för Parkinson-pedagogerna som skapat föreställningen tillsammans med Camilla Lucchesi, Zala Pezdir och dansarna. Här tillsammans med Britta Djurberg. Foto: Emma Näsman

Turnéns sista stopp för allmänheten var Skottes Musikteater i Gävle, men berättelsen kommer att fortsätta. "Lyssna när jag dansar" har väckt intresse i flera kommuner, både i och utanför Gävleborg.

”Deltagarna har varit dansare från första stund och arbetat med både djup och inlevelse under hela processen”, säger Camilla Lucchesi som är en av Dans för Parkinson-pedagogerna i Gävleborg.

”Tänk om du visste hur mycket det här betyder för mig. Det betyder livet” säger en av dansarna i ensemblen.

Annons

Dans är ett språk. Vem får använda det, och hur? Lyssna när jag dansar utmanar uppfattningarna om den dansande kroppen. Foto: Sven Lajan Westergren

Annons

"Lyssna när jag dansar" är ett samarbete mellan Kultur i Gävle, Region Gävleborg, Kultur Gävleborg, Dans Kultur Gävleborg, Kultur för äldre, Parkinsonföreningarna, DansPlats Skog, Dansoteket Bollnäs, Skottes Musikteater, Bollnäs Riksteaterförening, Riksteatern Gävleborg, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Sparbanksstiftelsen Söderhamn och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg.

Annakarin Arveheden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan