Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Välkommen till Gävleborg! Här skiter vi i kulturen!

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är ganska obegripligt att Gävleborgarna tyckte det var en bra idé att langa över makten över sjukvården till Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Vad vi vet om Moderaternas syn på vården är att den med fetast plånbok är den som får bäst vård. In med marknaden, ut med dyrpatienter som är så sjuka att de inte genererar vinster. Alla får såklart vård, men i Moderaternas marknadsvård får de som är sjuka på riktigt hålla till godo med offentlig, överbelastad vård. Samtidigt som de friska patienterna servas grundligt av privata vårdgivare och de med privata försäkringar hamnar först i kön.

Roger Hedlund är en av de som ska styra vården i regionen.

Bild: Anders Sundin

Annons

Privatiseringar kanske låter som ett bra sätt att korta köer. Vad det generellt betyder är en etablering i lönsamma områden, där patienterna har hög inkomst- och utbildningsnivå och därmed också god hälsa. Patienter som söker vård för öroninflammation, löparhäl och andra enkla tillstånd genererar vinster till vårdgivarna. Kroniskt sjuka äldre, multisjuka och individer med komplexa problem eller hjärt- och kärlsjukdomar är däremot kostnadsdrivande. Det är ingen slump att de privata vårdgivarna gillar rikemansområden och skyr områden med en ogynnsam befolkningsstruktur. Stålarna ska in och då kan man inte hålla på och behandla patienter som är sjuka på riktigt.

Annons

Gävleborg ska bli attraktivt för vårdpersonal att söka sig till. Lycka till med det.

Sverigedemokraterna då? De hade onekligen hög svansföring i sitt regionpolitiska program inför valet. Gävleborg ska bli attraktivt för vårdpersonal att söka sig till. Lycka till med det. Högutbildade individer röstar sällan på fascister. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är partierna som har lägst andel väljare med en eftergymnasial utbildning längre än 3 år. Gissa vilka som har eftergymnasial utbildning längre än 3 år?

Läkare.

Att Sverigedemokraterna styr region Gävleborg kommer därför knappast göra regionen mer attraktiv som arbetsgivare för läkare. Eller hyrläkarna färre. Snarare är det förmodligen ett argument för att välja bort Region Gävleborg som sin arbetsgivare. Det här handlar trots allt om en yrkeskategori som kan välja och vraka bland arbetsgivarna.

Vad vi vet om organisationer styrda av Sverigedemokraterna är att personalomsättningen tenderar bli hög eftersom Sverigedemokraterna, som det fascistiska parti man är, brukar vilja detaljstyra verksamheten. Få, om ens någon med lång universitetsutbildning, torde vara särskilt intresserad av att bli tillsagd av lallarna i Sverigedemokraterna vad man ska och inte ska göra.

Annons

Lättare lär det inte heller bli att rekrytera personal till vården när Sverigedemokraterna vill "Avsluta bidragen till Gävle symfoniorkester, Folkteatern Gävleborg och kulturutveckling." Hur har man tänkt sälja in det till potentiella nya länsbor? Välkommen till Gävleborg! Här skiter vi i kulturen! Eller?

Annons

Låter det som en attraktiv region att flytta till? Låter det som en utvecklande miljö att låta sina barn växa upp i? Om man är Sverigedemokrat kanske. Men nu är ju de flesta svenskar inte Sverigedemokrater. Politiken är ett direkt hån mot alla kulturutövare i regionen som Gävleborg faktiskt behöver just för att kunna attrahera människor att flytta till området. Fungerande samhällsservice är viktigt, men det är bara en hygienfaktor. Var vi väljer att bo handlar om vilken typ av liv vi kan leva där vi slår ner bopålarna. Sverigedemokraterna vill göra livet i Gävleborg fattigare. Ett fattigare liv har exakt ingen svensk med på sin kravlista för bostadsort.

Även om det är lätt att tycka att allt som är fel med vården är Socialdemokraternas fel är det inte sant. Vården i region Gävleborg dras med samma problem som andra regioner utanför storstäderna. Urbaniseringen påverkar var läkare är beredda att flytta. Vissa specialiseringar är inte lika populära som andra. Allmänmedicin är ett exempel på det, vilket betyder att för få läkare blir specialister på området. Det i sin tur leder till svårigheter för vårdcentraler att rekrytera personal.

Det är inte problem man löser genom att låta Sverigedemokraterna ratta vården tillsammans med Moderaterna.

Snarare lägger det ytterligare sten på bördan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan