Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmie Åkesson ljög för dig för att vinna valet

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

"Chocksänk dieselpriset imorgon! 10 kronor billigare bränsle med vår politik.”

Så lät det före valet.

Nu låter Sverigedemokraternas så här:

"Jag hade velat göra det tidigare – men funkar det inte så funkar det inte. Ibland är verkligheten och spökar."

Det här är definitionen av att ljuga som politiker. "Du kommer få 10 kronor billigare diesel om du röstar på oss." När man sedan vinner ändras det till en axelryckning och ett "Funkar det inte så funkar det inte." och ett "Jag tror aldrig jag har sagt att det här ska vi göra första veckorna som regeringen har tillträtt." som Oscar Sjöstedt sade i DN i veckan.

Tänker du låta Jimmie Åkesson lura dig en gång till? Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Annons

Annons

DNs intervju med Oscar Sjöstedt visar tydligt att Sverigedemokraterna ljög och visste att man ljög för sina väljare när man lovade 10 kronor lägre pris på diesel vid pump:

"Vi kan styra lite över skattebiten och över reduktionsplikten men inte över världsmarknadspriset. Även om vi är ett stort parti så har SD inte egen majoritet. Så vi kommer inte kunna leverera på hundra procent av vårt partiprogram."

Oscar Sjöstedt försöker inte ens mörka att han, Jimmie och hela SD ljög för sina väljare. De utgår förmodligen från att de kommer undan med det här.

Också.

Oscar Sjöstedt som låter dig betala hans taxiresor på 2000 kronor till och från sommarstugan han är skriven i plus traktamenten och övernattningslägenhet eftersom riksdagens ersättningssystem ser ut så. Oscar Sjöstedt är född i Stockholm och har bott där hela livet, fram till 2016 då han skrev sig i sin sommarstuga.

För Sverigedemokraternas väljare återstår att fundera över om man verkligen tänker vara Jimmie Åkessons nyttiga idioter även vid nästa val. Tänker man låta sig utnyttjas igen av ett parti som uppenbarligen har så låga tankar om sina väljare att man räknar med att de a) inte kan genomskåda ens uppenbara lögner b) de kommer rösta på partiet igen även när SD avslöjas med sina lögner.

Annons

Annons

Bränslepriset var en viktig fråga för många av SDs väljare. Det visste partiet naturligtvis och det var också därför man körde ut budskapet om 10 kronor lägre dieselpris och 6-7 kronor lägre bensinpris. Man talade till män, man talade till landsbygden. Och tyvärr lyssnade väldigt många på SD. En inte allt för vild gissning är att det för ganska många bilburna manliga förstagångsväljare som röstade på SD var ett viktigt argument att SD lovat sänka priset på bränsle.

Skuggan ska inte falla över Sverigedemokraternas väljare. Vi ska kunna lita på våra politiker och det är en rimlig utgångspunkt att faktiskt tro att ett parti inte skulle lägga fram ett vallöfte som de vet att de aldrig kommer kunna genomföra.

Men Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Kanske spelar deras nazistiska rötter in här.

Adolf Hitler myntade begreppet ”Den stora lögnen”. En lögn så stor att vi utgår ifrån att ingen skulle våga sig på den och därför istället utgår ifrån att det hela är sant.

Bränsleprissänkningen var en av Sverigedemokraternas stora lögner vid valet 2022.

Är det verkligen ett parti som förtjänar din röst även vid nästa val?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan