Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Kommunerna behöver 20-30 miljarder – inte 12

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen anslår 6 miljarder ytterligare till Sveriges kommuner. Det är viktiga nyheter i budgeten, givet det kärva ekonomiska läge många kommuner befinner sig i. Men det räcker inte. 20-30 miljarder är vad kommunerna själva anser kommer krävas på grund av bland annat ökade kostnader på grund av inflationen.

Det betyder att regeringens begränsade tilldelning av medel till kommunerna förmodligen kommer märkas på din mammas äldreboende och i barnens skola.

Regeringens första budget är stram. Foto: Pontus Lundahl / TT

Finansminister Elisabeth Svantesson var tydlig under tisdagen; det kommer bli tuffa år framöver. Läget är svårt, var beskedet. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Det kommer sätta press på din ekonomi, riskera leda till arbetslöshet. Vilket också ställer krav på våra politiker.

Annons

Annons

Att regeringen behåller Socialdemokraternas höjning av a-kassan är därför viktigt. När ännu fler svenskar blir arbetslösa framöver är det viktigt att det finns ett starkt skydd på plats, annars riskerar inflation och stigande räntor leda till fler som förlorar sina hem och hamnar på kommunernas socialkontor.

Samtidigt syns högerpolitiken tydligt i budgeten, det blir mindre pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Trots att vi är på väg in i lågkonjunktur och arbetsmarknadspolitiken kommer vara avgörande.

Regeringen lägger en svagt åtstramande budget. Trots att vi är på väg in i lågkonjunktur. Inflationen måste bromsas. Därför är också väldigt många åtgärder märkliga eftersom arbetsmarknadspolitiken då borde vara en viktig prioritering. 55 miljarder till elbidrag. Omfördelning av pengar från vårt slitna och sönderprivatiserade järnvägsnät till vägnätet. Mer pengar till reseersättning för de som kör bil. 14 öre lägre bensinskatt vilket kostar oss runt 6 miljarder kronor.

Moderaterna vill egentligen sänka a-kassan. Det är vad man gick till val på. Men Sverigedemokraterna drev igenom sitt krav på att Socialdemokraternas höjning skulle bli kvar. Vilket betyder att Moderaterna nu bedriver socialdemokratisk politik kring a-kassan. Bra för väljarna, men något Ulf Kristersson beskrev vid presentationen av regeringen som en "förlust".

Svantesson pratade gärna under tisdagen om att höjningen av prisbasbeloppet leder till att många får höjda ersättningar. Hon nämnde dock inte med ett ord att de med höga löner också genom den höjningen av prisbasbeloppet kommer betala mindre i skatt, eftersom brytpunkten för statliga inkomstskatt flyttas upp. Prisbasbeloppet höjs med 4 200 kronor till 52 500 kronor 2023. Dagens Industri summerade det hela så här tidigare i år "Inflationseffekt bingo för höginkomsttagare". För den med 60 000 i månadslön betyder den ändrade brytpunkten som följer med höjningen av prisbasbeloppet en skattesänkning med 1550 kronor per månad.

Annons

Annons

Regeringen hade bland annat lovat ännu större skattesänkningar. Det har oroat många ekonomer, eftersom det hade riskerat driva på inflationen ytterligare och motverkat Riksbankens räntehöjningar. Moderaterna har också pratat om slopat amorteringskrav. Det hade varit direkt oansvarig politik även det i nuvarande ekonomiska läge. Att Ingves mötte det med tydliga ord om att det skulle vara som att skjuta sig själv i foten är bra.

Men även om den budget som lagts är långt ifrån så illa som den hade kunnat vara har inte Moderaterna blivit ett annat parti i grunden.

Det visar bland annat det underdimensionerade stödet till kommunerna tydligt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan