Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Regeringen tycker att du är ekonomisk idiot

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Lars Calmfors är professor emeritus i ekonomi. Men när han recenserade budgeten i SVT under tisdagen låg inte huvudfokus på ekonomi.

Visst var Calmfors lättad över att många av de idiotiska löftena om bland annat sänkta skatter inte lades fram av regeringen i budgeten. Det hade betytt att regeringen eldat på inflationen. Riksbanken höjer räntan för att bromsa efterfrågan, hade regeringen sänkt skatterna hade det eldat på efterfrågan. Och Riksbanken hade tvingats höja räntan igen.

Regeringens budget visar att man hade låga tankar om svensken inför valet. Foto: Pontus Lundahl / TT

Men Lars Calmfors huvudfokus var ett annat än de ekonomiska bitarna, han gick så långt som att kalla vallöftena kontra utfallet i budgeten för ett "demokratiskt problem".

Annons

Annons

Det är det också.

Regeringspartierna lovade väljarna en sak, men resultatet blev ett helt annat. Man lovade kraftigt sänkt drivmedelsskatt, det blev 14 öre, man lovade inkomstskattesänkningar, det blev inga sådana, förutom för de med högst löner som på grund av inflationen kommer betala mindre skatt då brytpunkten för statlig inkomstskatt flyttas uppåt, man lovade väljarna en rad saker som var uppenbart omöjliga att genomföra, eftersom inflationen redan före valet var extremt hög. Det betyder också att Moderaterna och Sverigedemokraterna lovade väljarna saker de visste att de inte skulle kunna leverera.

Politiker ska inte ljuga för väljarna och lägga löften som man vet att man inte kommer kunna genomföra.

Men det är precis vad både Moderaterna och Sverigedemokraterna gjort.

Varför gjorde man då detta? Svaret är tyvärr lika cyniskt som enkelt, regeringspartierna gjorde uppenbarligen i likhet med finansmannen Björn Wahlroos bedömningen att svenskarna är ekonomiska idioter. Med andra ord, både Sverigedemokraterna och Moderaterna räknade med att väljarna inte skulle klara av att genomskåda att löftena partierna gav var tomma luftslott som på grund av det ekonomiska läget inte kan genomföras.

Det skulle såklart inte vare sig Sverigedemokraterna eller Moderaterna erkänna. Istället möter vi nu axelryckningar.

Annons

Det är ganska självklart. Regeringspartierna kan inte göra något annat.

Alternativet är nämligen att säga att man själva är ekonomiska idioter. Att man på riktigt trodde att det gick att både sänka drivmedelsskatten med 10 kronor och inkomstskatterna. Trots inflationen. Att man inte förstod att sådan politik skulle elda på inflationen ytterligare.

Annons

Antingen ansåg man väljarna vara ekonomiska idioter.

Eller så är man ekonomiska idioter själva.

Det finns inga andra rimliga förklaringar till varför Moderaternas och Sverigedemokraternas löften skiljer sig så mycket från själva budgeten.

Ingen av förklaringsmodellerna är särskilt smickrande för vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna.

Johan Pehrson har dock redan gett oss facit på vilken av förklaringsmodellerna som är den korrekta.

Man säger en sak före valet.

Efter valet säger man en annan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan