Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
En motorväg till helvetet!

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”Goddag, soldater” – det ropade statsminister Ulf Kristersson på turkiska när han besökte Ankara på tisdagen för att samtala med Turkiets president Erdogan. Det var inför en liten militäruppvisning som han ropade de där orden på turkiska och det var förstås tänkt som en oskyldig ceremoni. Men det blev också en metafor för den svenska omsvängningen i Natofrågan och den nya utrikespolitiska linjen. Turkiets armé ingår ju i Natos militärapparat.

För några dagar sedan stod det väldigt klart att Sverige nu fått en ny utrikespolitisk linje. Utrikesminister Tobias Billström slog i en radiointervju fast att när det gäller dialogen med Turkiet är det ”överordnade värdet svenskt Natomedlemskap.” Inte demokrati eller fredssträvanden och ännu mindre någon feministisk utrikespolitik. Och de kurdiska rörelserna YPG och PYD – som i Syrien slagits mot den fruktansvärda terrorn från Islamska staten och offrat sina liv i den kampen – är nu enligt Billström ”tvivelaktiga” organisationer. Trots att till och med USA samarbetat med dessa kurdiska organisationer.

Annons

Annons

Vår nya utrikespolitik.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Jag skriver det här på järnvägen onsdag förmiddag. På ett tåg till Göteborg, för att på kvällen ta emot priset Frihetspennan, till minne av den modiga frihetskämpen Torgny Segerstedt. Under andra världskriget bedrev han en okuvlig kritik av naziväldet. Hans tidning beslagstogs flera gånger av myndigheterna som var rädda för att hans artiklar störde relationen till Tyskland.

Sverige anpassar sig till Turkiets krav. Och Turkiet är ingen fungerande demokrati. Regimkritiker fängslas. Erdogan uppvisar klara auktoritära drag. Anpassade sig till Turkiet gjorde även den förra socialdemokratiska regeringen när den skrev på avtalet med Turkiet och Finland på Natomötet i Madrid i somras. Men Billström och den nya regeringen driver verkligen Turkietanpassningen ett steg längre.

Samtidigt har vi också nyligen från ÖB Micael Bydén fått höra att Sverige inte bör ha några förbehåll när det gäller kärnvapen på svensk mark. Försvarsmakten driver politikerna framför sig – och med en högerregering är det naturligtvis ännu lättare.

Goddag, soldater – farväl all alliansfrihet och de värden som rörde demokrati och fredssträvanden. Svensk utrikespolitik har blivit pinsam.

Annons

*

Klimattoppmötet i Egypten pågår för fullt. FNs generalsekreterare höll ett av sina många svavelosande tal om klimatkrisen vid öppningen. Vi befinner oss på en motorväg till helvetet, slog han fast.

Annons

På den motorvägen färdas den nytillträdda svenska regeringen med hög hastighet. Klimatambitionerna har skruvats ned. Satsningar på naturvård minskar. Naturskyddsföreningen är inte nådig i sin kritik av de uteblivna miljö- och klimatsatsningarna: ”Regeringens och Sverigedemokraternas politik leder till stora utsläppsökningar. En tredjedel av reformutrymmet i budgeten läggs på subventioner till bensin, diesel och bilresor. Och pengar tas från järnväg till väg. Budgeten saknar effektiva åtgärder som ger resultat och som kompenserar för de stora utsläppsökningarna.”

Så här är den fantastiska ironin: Regeringens största klimatinsats visar sig bli de utlovade sänkningar av bensinpriset som aldrig blev av!

Den nya svenska klimatministern är skicklig med orden. Men i varje intervju står hon helt svarslös när hon ska förklara hur regeringen ska kunna nå de mål som är uppsatta och som hon säger sig försvara. Jag tvivlar inte på att Romina Pourmokhtari verkligen har starka klimatpolitiska ideal. Men hennes regering har det inte. Hon försöker i debatterna varje gång liksom överrösta sin egen omöjliga position. ”Vi kommer att behöva arbeta på ett annat sätt”, upprepar hon gång på gång när hon pressas på vad som ska ersätta utebliven klimatpolitik. Men hon svarar inte på frågan hur.

Annons

Kristersson hälsar på Natosoldater i Ankara och tar sedan den klimatkatastrofala motorvägen till klimattoppmötet i Egypten.

*

Jag skriver det här på järnvägen onsdag förmiddag. Sitter på ett tåg till Göteborg, för att på kvällen ta emot priset Frihetspennan, till minne av den modiga frihetskämpen Torgny Segerstedt. Under andra världskriget bedrev han en okuvlig kritik av naziväldet. Hans tidning beslagstogs flera gånger av myndigheterna som var rädda för att hans artiklar störde relationen till Tyskland. Ilskna köpmän utsatte hans tidning för en annonsbojkott. Vilhelm Moberg skriver om det där i sin lilla bok Segerstedtsstriden. I en svår kris för yttrandefrihet och demokrati visade denne samvetsliberal sitt mod.

Annons

I det stora landet USA har självaste presidenten oroat sig för att demokratin är hotad. Det republikanska partiet har länge mer eller mindre styrts av en konspiratorisk och demokratiskt opålitlig Donald Trump. Kanske ställer han upp i nästa presidentval. Gör han det och skulle han vinna det går världen in i en mycket mörk era. Auktoritära regimer – från Ryssland till Kina och – har vunnit mark.

På grund av tidiga lämningstider har jag i skrivande stund – onsdag förmiddag - inte tillgång till något som helst färdigt resultat från de amerikanska mellanårsvalen. Men vi vet redan några saker: Aldrig har så mycket pengar satsats i valkampanjerna. Amerika är en plutokrati. Och vi kan också vara säkra på att utfallet i de amerikanska mellanvalen till senat och representantshus blir avgörande för världsdemokratins framtid och därmed också för den globala klimatfrågan.

Att jag sitter på ett tåg och inte på en motorväg är i alla fall en liten tröst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan