Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Det är faktiskt lite synd om Patrik Stenvard

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nya styret i Region Gävleborg kommer få det tufft. Det stod klart när regeringen presenterade sin budget.

Trots att Sveriges kommuner och regioner, SKR, varit tydliga med att man behöver 20-30 miljarder i tillskott blev det bara ytterligare 6 miljarder i generella statsbidrag.

Patrik Stenvard kommer få det kämpigt med budgeten på grund av Ulf Kristersson.

Bild: Björn Hanerus

Men när Patrik Stenvard, Moderaternas starke man i region Gävleborg, pratar med tidningarna nämner han inte med ett ord det faktiska skälet till varför han står där och pratar om att "Ja, det är ett jätteansträngt läge. Under mina år i regionen har det aldrig varit så ett besvärligt budgetläge som nu". Eller jo, han nämner det faktiskt med några ord, fast bara indirekt;

Annons

Annons

"Vi behöver titta närmare på hur de ökade statsbidragen i den nationella budgeten påverkar oss."

Jag kan bespara Patrik Stenvard det jobbet. För det kommer påverka Region Gävleborg precis som det påverkar alla andra regioner; negativt. Det visar trots allt SKRs siffror tydligt när man lägger dem sida vid sida med de fikapengar regeringen delade ut i budgeten till kommunerna och regionerna.

Patrik Stenvard vet exakt varför det ser ut så här. Precis som varje annan vettig människa som läst igenom regeringens budget. Och Patrik Stenvard är en vettig människa. Han är på intet vis någon dumskalle. Men han ägnar sig åt politik, och då blir det svårt att som trogen partirepresentant sitta och kritisera regeringen som precis tillträtt och vara ärlig mot sina väljare med att budgetproblemen i Region Gävleborg beror på Ulf Kristersson.

Självklart kan man peka på den dyra hyrbemanningen. En halv miljard är såklart inte småpengar. Men hyrbemanningen och de höga kostnaderna är inte ett nytt fenomen. Och tyvärr är det svårt för Gävleborg att klara sig utan den. Det är en förutsättning för att regionen ska kunna tillhandahålla bland annat läkarbesök till patienter. Men det är absolut bra att Stenvard tänker fortsätta arbetet som redan pågår med att minska hyrvårdsberoendet i regionen.

Självklart kan man peta i småfrågor som administration, men det är knappast där Patrik Stenvard kommer hitta pengarna han och hans kamrater i regionen behöver för att få ihop budgeten. Och han är ju själv tydlig med att han vet det.

Annons

"Troligen blir det en minusbudget med underskott." är Stenvards besked till länsborna.

Annons

Vad Patrik Stenvard borde göra är att prata med sina partikamrater Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

Det är nämligen deras fel att det ser ut så här. Regionen drabbas precis som alla andra verksamheter av inflationen och kostnadsökningarna vi just nu ser. På det kommer också ökade pensionskostnader. Det hade regeringen kunnat kompensera regionerna för, men istället väljer man att låta staten gå med överskott på 84 miljarder och skicka notan för det till kommunerna och regionerna.

Regeringen har i budgetarbetet, på ren svenska, struntat i både kommunernas och regionernas rop på hjälp.

Patrik Stenvard är dock en uppenbart lojal arbetar i den moderata vingården.

Så det här med att ta Ulf Kristersson och Svantesson i örat verkar inte alls vara vad han tänker göra. Stenvard tänker istället peta i siffrorna på marginalen, och hoppas på att ett mirakel ska inträffa. Vilket aldrig inträffat och inte kommer göra den här gången heller i en regionbudget.

Det är faktiskt lite synd om Patrik Stenvard.

Men det är mer synd om länsborna som riskerar få en försämrad samhällsservice på grund av regeringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan