Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Källbacken på silverplats som årets hållbara förskola i Sverige

Källbackens förskola i Gävle kom på delad andraplats som årets mest hållbara förskola i Sverige. Detta avslöjades av organisationen Håll Sverige Rent via en webbsändning i måndags.

Detta är en läsartext.

Glada och stolta barn på Källbackens förskola firar sin silverplats som årets mest hållbara förskola i Sverige. Foto: Sofia Lord, Gävle kommun

Annons

Barnen på Källbackens förskola firade andraplatsen med rörelselek och glass. En mycket stolt ordförande för Utbildningsnämnden Evelyn Klöverstedt (L) gratulerade och överlämnade diplom.

Utbildningsnämndens ordförande Evelyn Klöverstedt (L) gratulerade och delade ut diplom till stolta barn och medarbetare på Källbackens förskola. Foto: Sofia Lord, Gävle kommun

På den nationella hållbarhetsdagen den 11 november utdelas pris till årets hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola. Källbackens förskola i Gävle deltar i Grön Flagg som är ett lärandeprogram inom hållbar utveckling.

Hållbarhetsarbetet inleddes med ett arbete om samtycke och ”stopp min kropp”, vilket barnen själva menade var viktigast. Barnen valde att skriva ett brev till chefen för att ”chefen bestämmer”. Här finns bland annat budskapet att "Hjärta är kärlek. Om någon glömmer bort att tänka på det har inte alla kärlek".

Annons

Annons

Förskolan fick ett fin diplom. Foto: Källbackens förskola

Viktigt på Källbackens förskola är att ingen är för liten för att göra skillnad. I ett arbete om plast i haven fick barnen se bilder där djur fastnat i skräp. Detta skapade känslor hos barnen som sedan väcktes till ett engagemang. Barnen efterfrågade att få plocka skräp och det ägnades mycket tid till utflykter och utomhusaktivteter. Barnen skrev även brev till de andra förskolorna i området, och satte även upp lappar i närområdet med budskapet att inte kasta skräp.

Barnen på förskolan skrev ett brev som sattes upp vid andra förskolor. Foto: Källbackens förskola

Biträdande rektor Emma Glaas förklarar: ”Alla barn i förskolan ska få kunskap och möjlighet att engagera sig, utveckla initiativförmåga och sin handlingskompetens kring hållbar utveckling. Vi vill att deras inflytande ska få stort utrymme i arbetet och att det ska flätas samman som en naturlig del i förskolans utbildning genom lekfulla och lustfyllda sammanhang.”

Motiveringen till andraplatsen från organisationen Håll Sverige Rent:

”För en Grön Flagg-resa där förskolan har arbetat med flera hållbarhetsfrågor och de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Barnen har fått lära sig mer om plast i haven, vänskap och integritet samt varit med att skapa en skolträdgård i syfte att öka den biologiska mångfalden. Vid flera tillfällen har barnen visat på handlingskraft och stort engagemang. De har också spridit sitt hållbarhetsarbete genom att skriva brev till andra förskolor och skolor. Barnen har även visat på handlingskompetens genom att skapa en film för att sprida sina budskap till andra.”

Vann tävlingen gjorde Stella Nova förskola i Sundbyberg.

Sofia Lord, Gävle kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan