Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Är ni så här inkompetenta på riktigt?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det händer inte särskilt mycket i Gävle just nu. I alla fall inte i fråga om att få ihop ett styre för kommunen. Tillbakalutade, skulle man kunna beskriva högergänget som försökt knåpa ihop en ledning för kommunen. En kommun med över 100 000 invånare som just nu således är ledarlös. Mitt i ekonomisk kris.

Det finns bara ett enda ord för det som pågår i Gävle kommun:

Pinsamt.

William Elofsson, Moderaterna imponerar inte.

Bild: Anders Sundin

Kristdemokraten Lili André har inte så mycket mer att säga till sina väljare än "Vi har pratat med de flesta, utom Vänsterpartiet."

Annons

Så bra då.

Förra gången Gävle skulle styras av det här blå gänget inledde man starkt med att tillsätta en moderat nämndsordförande som gillade fascistiska sidor i sociala medier. Det hade det moderata överhuvudet vid tiden inte tid att kommentera i media. På grund av att journalisterna i staden råkade avslöja det här på en fredag.

Annons

Ni förstår nivån på det hela.

Och någon direkt nivåhöjning verkar inte ha skett. Att döma av hur arbetet med att få till en kommunledning gått så här långt.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna hade tänkt använda Sverigedemokraterna som stödhjul. Det gick Sverigedemokraterna inte med på. Man ville ha ordförandeposter i nämnderna, och när man inte fick det tackade man för sig.

Vilken enorm chock.

Sverigedemokraterna är inte sådär jätteintresserade av att ta ansvar för Gävle. Viktigare är att spela tuff och öka väljarstödet nästa val. Det funkar bra för dem att göra så här. De är trots allt partiet som avgör om Moderaterna för sitta och bestämma över Gävle eller inte.

Man ska dock kanske inte vara för hård mot Liberalerna och Kristdemokraterna. Det var de som ville hålla SD borta från ordförandeposterna. Och det är ju i sig inte av ondo.

Den rimliga lösningen är dock ganska enkel. Och det är att Liberalerna lämnar det här losergänget bakom sig och bildar styre på samma sätt som efter valet 2018, det vill säga tillsammans med Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Med Vänsterpartiet som stöd skulle kommunen ha ett stabilt styre.

Annons

Att Gävle sitter i den här röran är ett resultat av att Liberalerna bytte sida.

Det går bra att ångra sig.

Ingen skulle bli arg. Jag lovar.

Annons

I alla fall ingen som räknas. Roger Hedlund (SD) och William Elofsson (M) kanske skulle bli lite sura däremot.

För precis som för regionen kommer regeringens budget betyda utmaningar som kommunen behöver vara handlingsför för att lösa.

Att sitta och gneta på ett styre som gör Liberalerna till Sverigedemokraternas lydiga knähund är knappast vad frisinnade liberala väljar längtar efter.

I alla fall är det inte något som är mätbart i opinionsmätningarna på nationell nivå kring vilka partiets väljare vill att man idkar samkväm med.

Även om Liberalerna nationellt kastat liberalismen som ideologi i papperskorgen betyder inte det att man måste göra det lokalt.

Det samma gäller för övrigt Kristdemokraterna. Bara för att partiet nationellt blivit ett SD för kristna och kvinnor, behöver man inte vara det lokalt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan