Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Snart kanske ditt hus inte går att försäkra

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Om din källare fylldes med vatten under skyfallet i Gävle finns det skäl att vara orolig för framtiden. Även om inte försäkringsbolagen talar högt om det, än, kan vissa fastigheter bli omöjliga att försäkra i framtiden. Vad det gör med priset på en bostad är inte så svårt att räkna ut.

DNs granskning borde läsas av alla klimatkrisförnekare i villa. För även om du själv kanske inte tror på det här med klimatkrisen, kommer du tvingas leva med konsekvenserna av den.

Även om du är klimatkrisförnekare kan klimatkrisen påverka bland annat ditt fastighetsvärde. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Annons

Enligt en genomgång som SBAB gjort bor hälften av Sveriges villaägare i områden som klassas som särskilt utsatta för översvämningar, ras och skred.

Staffan Moberg är klimatexpert på försäkringsbolagens branschorganisation Svensk försäkring. Till DN säger han så här om framtiden:

"Det som hände i Gävle är exakt sådant man ska ha en försäkring till, alltså enskilda stora katastrofer. Men om ett och samma område gång på gång utsätts för samma sak, då måste man fråga sig hur länge det som sker kommer att klassas som plötsligt och oförutsett.

När DNs reporter frågar vad som händer då är svaret kort och tydligt:

"När den gränsen passeras kommer vi att dra oss ur."

Vad det betyder är att det inte längre kommer gå att försäkra ditt hus mot exempelvis översvämningsskador.

Något besked om ditt hus kommer gå den här framtiden till mötes vill inte Svensk försäkring ge. Det skulle leda till prisras direkt.

Skyfallet i Gävle används just nu också som grund för en förstudie om klimatresiliensdeklarationer, en märkning av vilka klimatrisker ett hus har, eller inte har.

Annons

Allt det här borde göra de flesta svenskar oroliga. Även om du själv väljer att ignorera klimatkrisen gör andra inte det. Och blir klimatdeklaration av fastigheter verklighet kommer det bli svårt för dig att ignorera klimatkrisen när du vill sälja ditt hus, men ingen vill köpa det på grund av riskerna det innebär att äga det.

Annons

Regnet i Gävle som föll kallades för ett 1000-års regn av SMHI. Men om det inte var det? Hur påverkar det dig?

När regnet föll över Gävle förstördes värden till över 1 miljard kronor.

Det går att förneka klimatkrisen, det går att ljuga om den, det går att som Jimmie Åkesson låtsas som om den inte finns.

Men den slutar inte existera på grund av det. Och när du möter försäkringsbolag som inte längre vill försäkra ditt hus och en klimatmärkning som gör ditt hus omöjligt att sälja kommer du möta konsekvenserna av krisen oavsett om du vill det eller inte.

Det betyder också att du som väljare måste fundera över vilka politiker du vill ska leda Sverige, kommunen du bor i och regionen.

Vilka tror du är bäst på att bromsa klimatkrisen, förbereda samhället på krisens konsekvenser och stötta dig som enskild i arbetet som ligger framför oss?

De som förnekar att klimatkrisen över huvud taget existerar.

Eller de som skrikit sig hesa om klimatkrisen i många, många år nu.

Utan att du har lyssnat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan