Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskFotbolls-VM i Qatar

Göran Greider
Pengarna vinner alla matcher mot fotbollen

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Fotbolls-VM börjar och så också mina moraliska och närapå existentiella kval. Jag kommer strax in på exakt varför.

VM i Qatar är i alla avseenden en permanent skandal och var det redan när landet fick mästerskapet - via trassliga korruptionshärvor där både FIFA och dåvarande franska presidenten var inblandad.

Som om inte det räckte är Qatar en diktatur. Landet styrs av en monark - en emir - som själv utser samtliga medlemmar i parlamentet. Homosexualitet är förbjudet i lagen. I demokratirankningar hamnar landet i den absoluta botten. Pressfriheten är inskränkt. Dock ska nämnas att konkurrensen på dessa områden inte är stor i landets närområde (det gränsar till Saudiarabien).

Annons

Det land i väst som framförallt legitimerar Qatar är naturligtvis USA, som har en av sina största militärbaser där. Landet ställde givetvis upp på det folkrättsvidriga kriget mot Irak som skördade otaliga människoliv och till slut framfödde den värsta terrorrörelse världen skådat, IS.

Annons

Fotboll är världens största sport, därför att den i grunden är så enkel: Fotboll går att spela med en plåtburk i slummen. Fotboll är kollektivt, trots alla överbetalda stjärnspelare, och föder ofattbart starka kollektiva känslor. Det andra svaret på vad vi ser är: Pengar och förtryck.

Men det stormrika oljelandet investerar enorma summor för att med tiden ta sig ur sitt beroende av det svarta guld som dödar biosfären och arrangerandet av fotbolls-VM är ett led i det. Qatar äger således det franska fotbollslaget PSG och sponsrar en rad andra kända fotbollslag i Europa.

Migrantarbetare i Qatar.

Bild: Jonas Lindkvist

Varför investerar Qatar i detta? För att framstå som mer modernt och progressivt i omvärldens ögon, konstaterar en forskare och slår in bollen i öppet mål.

Men allt detta är inte det värsta. Det värsta är den qatariska ekonomi som bygger på hänsynslös exploatering av migrantarbetare, särskilt från Sydasien. Svenska Byggnads ordförande, Johan Lindholm, har engagerat sig starkt i frågan tillsammans med det internationella byggfacket och han konstaterar att de nya arenorna byggts under slavliknande förhållanden för den importerade arbetskraften.

Annons

Annons

Han har varit med och förhandlat med den qatariska regimen för att få fram litet bättre villkor för arbetarna. Han menar att FIFA blundar och inte bryr sig. Arbetare har dött i arbetsplatsolyckor när all skyddsutrustning saknas. De bor i förslummade miljöer. Ibland får de inte ut sin lön. Det är ingen ände på misären och utsugningen.

Khalifa International Stadium med jättekopian av den FIFA World Cup-pokalen är en av åtta arenor i Doha som blir spelplatserna för fotbolls-VM i Qatar som inleds den 20 november. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Så vad är det vi kommer att titta på under utsändningarna från VM? Det finns två svar på det: Det ena är fotboll. En sport som miljarder människor älskar. Det är världens största sport, därför att den i grunden är så enkel: Fotboll går att spela med en plåtburk i slummen. Fotboll är kollektivt, trots alla överbetalda stjärnspelare, och föder ofattbart starka kollektiva känslor

Det andra svaret på vad vi ser är: Pengar och förtryck. Marknaden för TV-rättigheterna till evenemanget är enorm. Stora annonsörer älskar gigantiska sportevenemang även när arbetare har dött för dem och himlen över gräset är diktatoriskt. En idrott som fotboll är fullkomligt genompyrd av vinstintressen. På elitnivå är denna den mest folkliga sporten av alla bortrövad av kapitalismen. Men detta kommer ingen att tänka på i det ögonblick ett mirakulöst mål görs.

Ska jag själv titta på matcherna? Det är här som de moraliska plågorna kommer in. I våras blev jag nästan deprimerad när Sverige förlorade en avgörande match mot Polen och aldrig nådde VM. Jag nästan skrek av ilska över att herrlandslaget slarvade bort ett VM-deltagande. I Qatar.

Annons

Annons

Bara av det skälet skulle det vara inkonsekvent av mig att av moraliska skäl vägra att se matcherna. Jag ville ju att mitt eget land skulle vara med!

Hör idrott och politik ihop? Ja, så är det. Från OS i Tyskland 1936 till fotbolls-VM i Qatar i år.

Borde VM i Qatar ha bojkottats? Nej. Jag håller med Aftonbladets sportreporter Simon Bank när han skriver att ”kritiken mot VM är ett hyckleri.” Han anser att kritiken mot detta VM, det mest utskällda någonsin, är helt nödvändig. Men han menar också att det är ett hyckleri från västvärlden eftersom man accepterar att Qatar till och med äger fotbollslag där, att Qatar bjuds in till förhandlingsborden och för att det dessutom vid varje stort idrottsevenemang världen runt avslöjas att de som bygger arenor och anläggningar ofta utnyttjas hänsynslöst.

”Systemet heter rasistisk kapitalism, strukturaliserad social ojämlikhet”, skriver han. Och detta finns i våra egna länders skuggekonomier utan att det åtgärdas.

Qatar är en förtryckande, stenrik diktatur. Ingen tvekan om det. Och detta måste hela tiden hållas i minnet, oavsett vad som händer på fotbollsplanerna. Och att de två orden ”rasistisk kapitalism” kan dyka upp i en sportkrönika är värt mycket.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan