Annons

Annons

Annons

Debatt
Gävlemoderaterna ägnar sig åt att riva broar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till Lars Beckman: "Varför i hela friden stannar Centerpartiet kvar som stödparti till S?"

Lars Beckman (M) frågar retoriskt varför C stannar kvar som stödparti till S i Gävle. Svaret är enkelt. C har valt att samarbeta med KD, L, S och MP i Gävle därför att det är det bästa alternativet. Det är det bästa alternativet därför att M valt att kroka arm med SD iställlet för att samarbeta med andra borgerliga partier.

"När moderater i andra kommuner ser som ett adelsmärke att uppfattas som seriösa och trovärdiga har Moderaterna i Gävle fokuserat på smutskastning och att komma med oseriösa populistiska förslag", skriver Erik Holmestig (C).

Bild: Markus Boberg

Annons

C har i många kommuner ett nära samarbete med M på samma sätt som M i ett antal kommuner styr tillsammans med S. Bara i vårt län styrs Hudiksvall av S och M, Ovanåker har under ett antal mandatperioder styrts av M och S. Söderhamn styrs i ett nära samarbete mellan C och M och Bollnäs styrs av S, M och C. Närbelägna region Västernorrland har under förra mandatperioden styrts av M och S men kommer sannolikt nu att styras av M, C och S.

Annons

Sveriges kommuner och regioner styrs av många olika typer av koalitioner där C ofta samarbetar med M men också med S. C är beredda att ta ansvar i  svåra lägen för att ge kommuner och regioner stabila styren. Grunden är att man i de samverkande partierna upplever varandra som seriösa och ärliga.

Den berättigade fråga som många ställer är varför Moderaterna i Gävle nu för tredje gången misslyckas med att styra Gävle kommun. Alliansstyret under moderatpartiledning havererade i en skandal där Beckman själv var inblandad när en ledande tjänsteman av moderater hängdes ut i sociala medier. Såväl 2018 som nu 2022 har inte M lyckas skapa en koalition som kan styra kommunen.

Svaret finns till stor del att finna i Gävlemoderaterna där Lars Beckman har ett avgörande inflytande.

När moderater i andra kommuner och regioner arbetar för att bygga broar och skapa förtroende ägnar sig Gävlemoderaterna åt att riva broar och gå till hårda angrepp på andra borgerliga partier. Centerpartiet har länge varit i den moderata skottgluggen men nu kommer krypskyttet även att drabba KD och L. Det är inte att lägga grunden för borgerligt samarbete, utan tvärtom.

Annons

När moderater i andra kommuner ser som ett adelsmärke att uppfattas som seriösa och trovärdiga har Moderaterna i Gävle fokuserat på smutskastning och att komma med oseriösa populistiska förslag.

Annons

När moderater i andra kommuner sätter laget före jaget får vi gång på gång höra om interna partistrider hos M i Gävle.

Det finns en grundläggande samsyn på många politiska frågor mellan de fyra borgerliga partierna. Min förhoppning är att Moderaterna i Gävle förmår att förnya sitt ledarskap för att inse att makten inte nås genom ständiga angrepp på andra borgerliga partier utan att genom bygga broar, skapa förtroende och att ta politiken på allvar, inte se den som en lek i sandlådan.

Erik Holmestig (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan