Annons

Annons

Annons

Insändare
Inte bara vargar som skadar och dödar jakthundar

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det händer att vargar dödar jakthundar. Den senaste händelsen ägde rum i Ånge kommun då en gråhund dödades av varg i samband med älgjakt. Det är naturligtvis djupt tragiskt och en stor förlust för hundägaren.

Samtidigt medför dock löshundsjakt medvetna risker. Olyckor inträffar inte bara vid möten av vargar utan även vid till exempel passage av trafikerade vägar och drunkningsolyckor vid svaga isar på vintern.

Annons

Annons

"Det är således inte bara vargar som skadar och dödar jakthundar, utan hundarna löper betydligt större risker vid löshundsjakt att skadas eller dödas andra anledningar", skriver Per-Olof Erickson.

Bild: Adam Karls Johansson

2019 skadades eller dödades 674 hundar i samband med jakt i Sverige enligt försäkringsbolaget Agria. Av dessa skadades eller dödades 240 i trafiken, 211 av vildsvin, 10 av varg och 7 skadades eller dog av skott från jägarna själva. Mörkertalet för skador av vildsvin anses vara stort.

I lokaltidningarna skrivs det ofta stora rubriker när jakthundar dödas av vargar, men när hundar angriper och skadar människor och tamboskap är detta inte lika uppmärksammat. Ett stort mörkertal när det gäller sådana angrepp finns då många angrepp görs upp mellan hundägare och drabbade vilket inte kommer till medias kännedom. En sammanställning av alla artiklar i Sveriges dagstidningar under 2005 visade att det då var ungefär dubbelt så många angrepp och skador av främst jakthundar som alla våra stora rovdjur stod för samma år.

Efter den uppmärksammade hundattacken som dödade en person i Robertsfors har SVT kartlagt anmälningar och tillsyn gällande hundar och katter till länsstyrelserna i landet. Totalt inkom 17 671 ärenden till länsstyrelserna under samma period.

Enligt Viltskadecenters statistik över angrepp från fredade rovdjur på hundar under 2020 dödades 11 hundar och lika många skadades. Antalet dödade hundar 2022 är hittills 10 stycken.

Annons

Annons

Det är således inte bara vargar som skadar och dödar jakthundar, utan hundarna löper betydligt större risker vid löshundsjakt att skadas eller dödas andra anledningar. Dessutom dödar och skadar hundar både människor och djur.

Per-Olof Erickson, Viltvårdsgruppen, Naturskyddsföreningen Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan