Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Sedär, Kd och L måste inte styra med nyssnassar

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch och Johan Pehrson borde prata med sina partikamrater i Gävle. De visar nämligen att det går kalasbra för både Kristdemokraterna och Liberalerna att styra med Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, istället för med Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Lars Beckman och hans kompisar i M blev dissade av Kd.

Bild: Erik Wikström

Det är ändå ganska fint. Att det faktiskt finns politiskt klokskap kvar i Sverige.

För Liberalernas och Kristdemokraternas vägval i Gävle är ett klokt val. Det borde faktiskt vara rimligare för ett parti med bas i liberalismen och ett med bas i kristna värderingar att slå sig samman med Socialdemokraterna än med konservativa och auktoritära krafter. Så även nationellt.

Annons

Annons

Men nationellt skulle det vara svårt att gå den väg Kristdemokraterna i Gävle valde. Kanske är Kristdemokraterna i Gävle en av de få skärvorna av anständighet som fortfarande finns kvar i partiet. Man ville inte styra med Sverigedemokraterna i kommunen, och tog rakryggat politiskt ansvar för det beslutet och lierade sig istället med S, Mp och C.

Idag är en sådan manöver nationellt omöjlig. Ebba Busch har gjort om Kristdemokraterna från ett parti med fokus på bland annat familjen och nära frågor som vård och omsorg till ett sorts SD för kristna och kvinnor. Det är en obegripligt förflyttning, eftersom Kristdemokraternas hela existensberättigande ligger i helt andra frågor än interneringsläger vid Sveriges gränser och att polisen i Sverige skjuter för lite skarpt.

Liberalerna och sin sida är mer vilset än på länge. Johan Pehrson är lite som en yrvaken lärare som lufsar inte klassrummet med skrynklig skjorta och dålig andedräkt och sedan river av vad som råkar flyga mellan öronen för dagen. Själv väldigt nöjd med prestationen, till skillnad från alla andra.

Det som skett lokalt är det absolut bästa för Gävle. Genom Liberalerna och Kristdemokraterna blir styret av Gävle ett brett sådant. Samtliga partier som förhandlat sig fram till en överenskommelse visar att ansvaret för Gävle är viktigare än makten i sig. Hade Liberalerna och Kristdemokraterna ansett makten vara viktigare än vad man kan gör med den för Gävleborna, hade man gapat och svalt Sverigedemokraterna bruna sörja.

Annons

Annons

Det är trots allt vad Liberalerna och Kristdemokraterna gjort nationellt.

Partimedlemmarna ska också säga sitt. Det har Socialdemokraternas medlemmar redan gjort. Och det blev ett ja. Precis som från de övriga partierna.

Det här är Socialdemokraternas pragmatiska ådra, men i Gävle kombineras den alltid med att inte kompromissa med partiets kärnvärden. Vilket är betryggande när Socialdemokraterna nationellt tyvärr visat sig vara beredd att ge upp värden som solidaritet för att kunna få regera landet. Socialdemokraterna i Gävle har fortfarande kvar sin ideologiska kompass. Den är viktigare en någonsin när Socialdemokraterna nationellt verkar ha stuvat ner ideologin i förrådet.

Händelseutvecklingen i Gävlepolitiken efter valet visar att det faktiskt går att hoppas lite på svensk politik. Kanske går det ändå att förvänta sig en anständigare borgerlighet än den nuvarande.

Även om Moderaterna tycks vara helt förlorat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan