Annons

Annons

Annons

Debatt
Allt är inte över bara man lämnar en våldsam partner – ofta är det tvärtom

Dagen idag, fredagen den 25 november, är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Vi kräver att samhället fullt ut tar ansvar för att få ett stopp för allt våld män utövar mot kvinnor, även eftervåldet, skriver Kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det finns så många berättelser. Berättelser om våldsutsatta kvinnor och barn som lämnas i sticket. Som tvingas kämpa inte bara mot en våldsutövande före detta partner utan också mot samhället", skriver Lisa Pehrsdotter.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Han kontaktar hennes jobb och säger till chefen att hon är psykiskt sjuk och alkoholist.

Han sitter i en bil utanför hennes bostad.

Han ringer socialtjänsten och säger att hon låter främmande människor ta hand om barnen.

Han förstör hennes bil.

Han anmäler henne till hyresvärden så att de startar en utredning.

Han hotar henne när hon lämnar barnen för umgänge.

Han förhalar bodelning och hon blir stående med omkostnader för ett hus där hon inte längre bor.

Listan skulle kunna fortsätta, exempel radas på exempel.

Det är såhär eftervåldet ser ut.

För våldet tar sällan slut när hon har lämnat. Många gånger blir det ännu värre.

Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och i år väljer Kvinnojouren Blåklockan att uppmärksamma just eftervåldet den här dagen.

Annons

Vi gör det för att eftervåldet många gånger osynliggörs.

Annons

Vi gör det för att vi också kan göra en lista som handlar om hur samhället agerar ‒ eller inte agerar ‒ när kvinnor utsätts för eftervåld. På den listan kan vi skriva om hur våldet försvinner när domstolar dömer i vårdnadstvister, där den våldsamme pappan ofta får delad vårdnad om barnen. Vi kan skriva om hur våld, hot och placering på skyddat boende beskrivs som “trassliga familjeförhållanden” när skolan beskriver en elevs situation. Vi kan skriva om hur samarbetssamtal urartat med hot och aggressivitet från förövarens sida men hur socialtjänsten ändå väljer att inte lägga någon vikt vid det utan fortsätta hävda “samarbetssvårigheter”. Vi kan skriva om hur mammor tvingas in i ett moment 22 där de riskerar vårdnaden om de inte lämnar barnen till umgänge med den våldsamme pappan, men samtidigt också riskerar vårdnaden om de lämnar till umgänge och något händer.

Det finns så många berättelser. Berättelser om våldsutsatta kvinnor och barn som lämnas i sticket. Som tvingas kämpa inte bara mot en våldsutövande före detta partner utan också mot samhället.

Det är därför vi måste prata om eftervåldet.

Vi kräver att samhället fullt ut tar ansvar för att få ett stopp för allt våld män utövar mot kvinnor, även eftervåldet. Vi kräver att samhällets instanser utbildar sig i eftervåld och dess konsekvenser för att på så vis undvika att gå våldsutövares ärenden. Vi kräver lagstiftning som värnar barns rätt att slippa umgänge med en våldsam pappa. Vi kräver regelverk som förhindrar förhalning av bodelningar. Vi kräver att domstolarnas kompetens kring våld och eftervåld höjs.

För vi kan inte ha det såhär.

Kom och visa ditt stöd för kampen mot mäns våld mot kvinnor på vår traditionsenliga manifestation, fackeltåg avgår från Millesänglarna i Gävle, klockan 17 idag. Det är en början.

Lisa Pehrsdotter, ordförande för Kvinnojouren Blåklockan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan