Annons

Annons

Annons

Debatt
Du kan göra skillnad – stoppa mäns våld innan det händer!

Vi vet att mäns våld går att stoppa innan det händer – men vi behöver arbeta tillsammans: du, jag och alla andra. För om vi alla vågar göra något åt våldet, då kommer vi göra skillnad, skriver Stefan Björling, MÄN Gävle och Shahab Ahmadian, förbundsordförande på organisationen MÄN.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 25 november är det den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Under 2020 anmäldes 23 422 män i Sverige för misshandel mot kvinnor, grov kvinnofridskränkning och sexualbrott. Det motsvarar 233 personer i Gävle.

"Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet. Tillsammans kan vi se till att mäns våld mot kvinnor upphör."

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra stora samhällsproblem. Kvinnojourerna kämpar året runt för att lindra effekterna av våldet. Deras verksamhet räddar liv – men det räcker inte. Vi behöver göra mer. Vi måste förebygga våldet redan innan det sker. Det krävs ett brett, strukturerat arbete mot våld i kommuner och regioner. Men även du som privatperson kan bidra.

Annons

Vi ber dig inte att slänga dig in mitt i ett slagsmål för att få slut på det. Våld är så mycket mer än bara slag och sparkar. Det kan vara allt ifrån taskiga kommentarer till sexuella trakasserier och psykisk misshandel. Genom att stoppa lindrigt våld, förebygger vi det grövre. Och du kan vara en av dem som vågar säga ifrån.

Annons

Alla kan göra något och vi vill särskilt uppmana män att agera. När fler män visar omsorg och hittar nya sätt att vara man på, kan också kopplingen mellan manlighet och våld brytas.

Här nedan ger vi praktiska tips på hur just du kan ingripa mot våld.

Före någon utövar våld

• Lär dig mer om våld. Om du har bättre koll på olika typer av våld, då känner du igen våldet när du ser det.

• Bestäm dig för att vara en sådan som ingriper. Om du har bestämt dig på förhand, då är det lättare att faktiskt göra något när det väl händer något.

• Berätta att du är orolig. Har du till exempel en kompis som är kontrollerande mot sin partner? Våga fråga vad det handlar om.

Under tiden någon utövar våld

• Gal som en tupp! Om du hamnar i en situation där någon utövar våld, kan du skapa en distraktion för att kanske få personen att sluta. Fråga vad klockan är, börja sjunga högljutt, dansa.

• Agera tillsammans. Ta hjälp av människor runt omkring. Fråga hur de uppfattar situationen. Gör något tillsammans.

• Säg ifrån.

Efter att någon utövat våld

• Erbjud ditt stöd till den utsatta. Berätta att du såg eller hörde talas om vad som hände, och att det inte var okej. Lyssna. Hjälp personen om hen vill göra en polisanmälan eller behöver professionellt stöd.

Annons

• Efteråt kan du prata med den som utövat våld. Berätta att det inte var okej. Uppmuntra personen att ta ansvar och söka stöd för att sluta använda våld.

Annons

Att leva ett liv utan rädsla, hot och våld från närstående är en mänsklig rättighet. Tillsammans kan vi se till att mäns våld mot kvinnor upphör.

Stefan Björling och Shahab Ahmadian. Foto: Privat

Stefan Björling, MÄN Gävle

Shahab Ahmadian, förbundsordförande organisationen MÄN

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan