Annons

Annons

Annons

Insändare
Pensionärers livsvillkor saknas i regeringens budget för 2023

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Cirka 20 procent av befolkningen i Sverige, som är pensionärer, har stora olikheter i sina livsvillkor. Många, flest kvinnor, har riktigt låga pensioner. Det är medborgare som under sin livstid på olika sätt deltagit och bidragit till det svenska samhällets välfärd. När sedan arbetslivet är över och låg pension ett faktum förlorar många pensionärer möjligheten till ett värdigt liv.        

Annons

Annons

PRO har under lång tid drivit frågan om höjning av den allmänna pensionen. Med ökande priser på bland annat livsmedel och hyror blir det allt svårare att klara vardagen om inget görs för höjd pension.  

Kommunerna har också svårigheter att få en väl fungerande äldreomsorg med de medel som staten fördelar. Bristerna i äldreomsorgen blev uppenbara under pandemin och behovet av mer pengar i den delen i samhället visade sig vara omfattande.

Nu ser vi en statsbudget för 2023 som saknar både satsningar för höjda pensioner och goda förutsättningar för kommunernas äldreomsorg. En äldreomsorg som behöver förutsättningar för att ge tid och omsorg till personer som är i behov av stöd för ett värdigt liv.        

PRO kräver minst 10 miljarder kronor årligen till kommunerna för en bättre äldreomsorg. PRO kräver också att den allmänna pensionen höjs, framför allt för den del i pensionärskollektivet som har lägst pension.

Uttalande antaget vid PRO Gävleborgs Höstmöte 17 november 2022.

Anita Walther, ordförande för PRO Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan