Annons

Annons

Annons

krönikaSimon säger

Simon Ridell
SHL-vinnarna borde lyfta Börjes pokal

Det här är varken den första eller sista text du läser om Börje Salming den här veckan. Jag tvekade inför att ens skriva om honom eftersom många har så mycket närmare relation till Börje än vad jag har. Men jag har ett förslag jag måste lufta.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Pionjären och den hårdaste jäkeln på jorden – Börje Salming. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Annons

Börje Salming är själva sinnebilden av den hårdaste jäkeln på jorden. Jag har absolut inte åldern inne för att ha varit med på tiden det begav sig men att Börje var av det slitstarkaste virket har väl inte undgått en endaste milt hockeyintresserad.

Han var mannen som rev muren. Svenskar ansågs för veka för NHL – som var ett regelrätt slagfält på 70-talet – men Börje Salming ändrade det där. Han tog massvis med stryk, han vek inte ner sig och han banade väg för hela den europeiska invasionen i världens största hockeyliga.

Så den senaste tiden har varit tuff att bevittna. Inte ens den hårdaste jäkeln på jorden kan besegra ALS.

För mig är han som någon slags mytisk figur. Jag ser att folk träffat Börje Salming i riktiga livet, att han faktiskt var av kött och blod – men för mig är det ändå som han alltid varit en ande som vilat över hockeysverige. Det är han som är pionjären. Eller "The King" som Anders "Masken" Carlsson sa under torsdagens derby mellan Leksand och Brynäs.

Annons

Annons

Så är det inte dags att gå vidare från en pionjär till en annan?

1926 blev Djurgården det första laget att lyfta Le Mat-pokalen, som är döpt efter Raoul Le Mat – nordamerikanen som tog hockeyn till Sverige och själv såg till att det fanns en buckla att höja mot skyarna.

Jag kan tycka att vi harvat på med den där pjäsen lite väl länge nu. Mesta mästarna råkar också vara Djurgården, med Brynäs som god tvåa – men jag kan svälja att vi pensionerar Le Mat-pokalen och skickar den till Skansen. Efter lång och trogen tjänst tycker jag att det är på tiden att en duktig silversmed får uppdraget att ta fram Börje Salmings pokal.

Från mannen som tog hockeyn till Sverige till mannen som tog svensk hockey till världen.

Arbetarbladets Simon Ridell ställer sig frågan om det inte är läge att ställa gamla Le Mat-pokalen på hyllan för gott. Foto: Bildbyrån

Det är klart att det här med pokaler är väldigt traditionsbundet, det är onekligen mäktigt att det har varit samma pokal sedan 1926. Och det här är inte som när herrfotbollen bytte buckla från von Rosens pokal till Lennart Johanssons pokal eftersom det uppdagats att Clarence von Rosen var en gammal nationalsocialist.

Det är mer att det vore kanon med en vandringspokal som varje år uppmärksammar Börje Salmings ALS-stiftelse.

Annons

Som sagt – från en pionjär till en annan. Från mannen som tog hockeyn till Sverige till mannen som tog svensk hockey till världen. Börje Salmings pokal. Smaka på det. Och ring silversmeden.

Veckans...

...Sandvikenbor:

Jonas Andersson från SIF, Sandra Asp som arbetat med julgåvan och så mannen som suttit på pengapungen, Henning Eneström från Göranssonska stiftelsen. Det är inga dussinkandidater som gör upp om Arbetarbladets pris Årets Sandvikenbo.

...konsert:

På lördagen är jag i huvudstaden på självaste Berns och ser Gävlebandet Solen. Slutsålt tydligen, trots ett saftigt pris på nästan 400 kronor. Det lyckas väldigt få Gävleband med.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan