Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
När blev nazister självklar del av Gävles adventsmys?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsen närvarade även i år vid bockinvigningen. Samma organisation som den misstänkte Almedalsmördaren sökte sig till och gick i demonstrationståg tillsammans med.

Om NMR hade demonstrationstillstånd är oklart. Men de stod där, i folkvimlet, och spred sin nazistiska propaganda som del av Gävles adventsmys.

Nordiska motståndsrörelsen närvarade vid bockinvigningen.

Bild: Simon Ridell

Nordiska motståndsrörelsen är en organisation med dokumenterat våldskapital. Av Säpo klassas de som en organisation med kapacitet att begå terrorattentat. De som närvarade vid bockinvigningen är inte vilken gruppering som helst med andra ord. Den är i allra högsta grad ett hot mot både människoliv och vår demokrati.

Annons

Annons

När Arbetarbladet kontrollerar med polisen om Nordiska Motståndsrörelsen hade demonstrationstillstånd i samband med bockinvigningen blir svaret knappast betryggande:

Så här svarar Per Bjurström, befäl vid polisens regionledningscentral, när Arbetarbladet ställer frågor om demonstrationstillståndet:

"Det kan jag inte svara på, från min front. För det vet jag inte, meddelade han vid 16.30-tiden."

Samt:

"De är där, men det har inte varit några konstigheter. Vi har en resurs på plats som har en bra koll på ordningsläget, är min uppfattning."

Så här naiv kan polisen faktiskt inte vara ifråga om Nordiska motståndsrörelsen.

Det är lätt att glömma bort, eftersom Gävle är en mindre stad och bockinvigningen en mysig folkfest, men precis den här typen av folksamlingar är tyvärr också ett gyllene tillfälle för den som vill utföra ett terrorattentat.

Det betyder att Nordiska motståndsrörelsens närvaro vid en tillställning som bockinvigningen måste tas på största allvar från polisens sida.

Annie Lööf har kanske bättre än någon på senare tid beskrivit hur allvarligt det högerextrema hotet är, och hur det känns i kroppen på en människa. Hon har beskrivit hur hon dagen efter valet vaknade upp och var lättad över att ha överlevt. Annie Lööf har fått tomhylsor hemskickade med posten. Vid ett tillfälle hade högerextremister dukat upp ett bord utanför hennes bostad.

Annons

Annons

"Det skulle vara min sista måltid."

Hennes barn har under perioder inte fått leka i trädgården.

Theodor Engström hade kartlagt Annie Lööf under flera år har det visat sig under rättegången mot honom. Att han sökt sig till Nordiska motståndsrörelsen med sitt hat är knappast en slump.

Att bockinvigningen blivit en tillställning som Nordiska motståndsrörelsen intresserar sig för är oroande. Under senare år har de blivit allt mer aktiva i sin närvaro vid evenemang som lockar många människor. Almedalen och Bokmässan är två andra exempel på det.

Så sent som i somras mördades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Almedalen. Trots den säkerhet som omgärdar arrangemanget.

Ingen ska behöva känna sig otrygg när man beger sig till en familjefest som bockinvigningen.

Nu är bocken invigd och allt gick bra.

Den här gången.

Men Nordiska motståndsrörelsen närvaro är en påminnelse om att tryggheten är hotad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan