Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Den enda glada svensken är Ulf Kristersson

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det går dåligt i opinionen för regeringspartierna. Det är kanske inte så konstigt eftersom man ljög för sina väljare. Som nu till sist inser att de blivit grundlurade.

Då är det inte heller så förvånande att Moderaterna på en och samma dag tycker det är en bra idé att prata både invandringen (de ska göra allt för att minska invandringen) och slopade amorteringskrav (det lovade man inför valet, men införs det ökar inflationen).

Den enda glada svensken är Ulf Kristersson

Bild: Claudio Bresciani / TT

Vi var nog många som hade lite högre tankar än så här om svensk politik. Men vi får skylla oss själva, det här är regeringen en majoritet av svenskarna röstat fram. För oss andra är det bara att knyta näven i fickan och försöka hålla ut.

Annons

Annons

Men regeringens agerande provocerar. När man möts av kritik för att man ljugit om bland annat bränsle- och elpriser försöker Moderaterna vända fokus till helt andra frågor än att man blåst svenska folket.

Visst kan det låta lockande för överbelånade människor i storstäderna som inte planerat sin ekonomi för kris med slopade amorteringskrav. Men Finansinspektionen som äger frågan har sagt nej, vilket varje normalbegåvad människa förstår är en självklarhet. Det sista en inflationstyngd ekonomi behöver är en fortsatt konsumtionskarusell. För det är vad som händer om amorteringskraven slopas igen. Ingves var dock å sin sida också väldigt tydlig tidigare i höstas. Slopar regeringen amorteringskraven kommer Riksbanken höja ränta igen, för att hålla nere inflationen.

Det finns förnuft. Även om det saknas i regeringen.

Slopade amorteringskrav är för övrigt än mer av regeringens storstadspolitik. För bostadslånen är inte lika stora över hela landet. Men uppenbarligen prioriterar Moderaterna alltid väljarna i Stockholm, Göteborg och Malmö när de snickrar politik. Som med reseavdraget. De som kommer få mest av de pengarna är bilpendlare i Stockholm. Knappast en utsatt samhällsgrupp. Det är inte elbidragstagarna där mest pengar kommer gå till de med störst villor, som kanske kombineras med ett lika stort sommarhus på Gotland.

Det är så knäppt att man nästan inte kan tro att det är på riktigt. Men det är på riktigt.

Annons

Den enda riktigt glada svensken just nu verkar vara Ulf Kristersson.

Den här vintern kommer samtidigt bli tuff för många svenskar. Alla bor inte i stora hus. Eller bostadsrätter. Alla har inte välfyllda ISK-konton.

Annons

Det som kanske provocerar mest med regeringens politik är att den fjäskar mest för de som både kunde och borde ha planerat sin ekonomi för att klara en kris. De som har goda marginaler i sin ekonomin, äger sitt eget boende, har bil, men klagar på elräkningen ändå. De som köpt svindyra bostadsrätter men varit mer intresserade av att renovera köket än läsa igenom föreningens årsredovisningar och nu gråter ut i media om att föreningen tänker höja avgiften. För att man blivit så van vid att kunna bränna sitt överflöd på dyra resor och prylar och statligt subventionerade renoveringar. Istället för energieffektivisera och fundera över om den låga avgiften är hållbar på sikt när bostadsrättsföreningens belåningsgrad är hög.

Det är inte synd om de här svenskarna. Och vi borde inte låtsas som det är synd om dem.

Särskilt inte när det finns andra svenskar som sitter fast i händerna på hyresvärdar som kommer höja hyrorna med två-siffriga belopp, har små marginaler i sin ekonomi och därför inte kunde förbereda sig för en kris.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan