Annons

Annons

Annons

Debatt
SD och regeringen slår mot välfärden i Gävleborg

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu har Sverigedemokraterna och högerregeringen lagt fram sin första budget. En budget som innebär stora nedskärningar i välfärden. Det blir färre anställda i skolan, sjukvården och äldreomsorgen runtom i landet. Deras nedskärningspolitik kommer även drabba Gävleborg.  

"Alla partier säger att de vill satsa på skolan och de pratar gärna om hur mycket de vill göra för vården och omsorgen. Men om man inte är beredd att satsa de pengar som behövs för att behålla personalen, vad är då löftena värda?" skriver Vänsterpartiet.

Bild: TT

SD och regeringen satsar inte ens hälften av det som behövs för att välfärden ska behålla dagens nivå. Detta enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) som har beräknat vad som krävs för att kunna ha kvar lika många lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan välfärdspersonal som idag. Totalt sett innebär det runt 15 000 färre anställda i svensk välfärd. Det är helt fel håll att gå. För Gävleborgs län motsvarar det 410 färre anställda i välfärden, i kommuner och region. Så ser den budget ut som SD och högerregeringen har lagt för Sverige.

Annons

Annons

Det här kommer att märkas i vardagen för många människor. För de som har barn i skola och förskola. För de äldre som är beroende av hemtjänsten. För sjuka som behöver vården. Färre anställda betyder en betydligt stressigare arbetsdag för de som arbetar i välfärden. Alla partier säger att de vill satsa på skolan och de pratar gärna om hur mycket de vill göra för vården och omsorgen. Men om man inte är beredd att satsa de pengar som behövs för att behålla personalen, vad är då löftena värda? Det är ju personalen som gör jobbet.

Vad lägger då Sverigedemokraterna och regeringen pengar på? En stor sak i deras budget är en särskild skattesänkning för de som tjänar över 46 000 kronor i månaden. Den kostar 13 miljarder, men ger inte en enda krona till någon som tjänar under 46 000 kronor i månaden. De som tjänar drygt 50 000 i månaden eller mer får en hel tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Det är faktiskt en helt orimlig prioritering i krisen.

Sverigedemokraterna har ofta sagt att de värnar välfärden. Nu har de fått makt på riktigt. Då blev resultatet skattesänkningar för de allra rikaste och stora nedskärningar i skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Men det finns en annan väg genom krisen – en rättvis väg. Med vårt budgetförslag skulle Gävleborg få 480 fler anställda i välfärden än med regeringens. Vi behöver också införa Sverigepriser på el och hjälpa vanliga hushåll med små marginaler. Vi måste göra de nödvändiga investeringarna för klimatet som samtidigt skapar mängder jobb i lågkonjunkturen. Vi behöver stoppa vinstuttagen från välfärden, så att resurserna går till mer personal istället för att försvinna till vinster. Det är Vänsterpartiets väg.

Joel Nordkvist, distriktsordförande, Gävleborg (V)

Daniel Riazat, skolpolitisk talesperson och riksdagsledamot (V)

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson och riksdagsledamot (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan