Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskSchimpansdramat på Furuvik

Jenny Wennberg
Ägarna sörjer säkert Linda, Torsten, Santino och Manda hela vägen till banken

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sveriges miljardärer är 542 stycken. Två av dem äger andelar i Parks and resorts, som i sin tur äger Furuviksparken.

Att du förmodligen inte hört talas om dem är inte så konstigt. De är anonyma. Och vill ha det så. Faktum är att det går att hitta ganska lite om dem över huvud taget även om du anstränger dig.

Schimpansungen Torsten blev bara 3 år gammal. I veckan sköts han ihjäl i Furuviksparken.

Bild: Catharina Hugosson

Johan och Helena Tidstrand är syskon. De deläger tillsammans med en vän, Mattias Banker, Parks and Resorts som äger Furuvik. Eftersom de äger Furuviksparken äger de Linda, Torsten, Santino och Manda.

Annons

Annons

Men förvänta dig inte att de kommer dyka upp i den här soppan om det inte blir absolut nödvändigt. Så här har Helena Tidstrand sagt i en intervju i Dagens industri refererad till i Expressen:

"Vi har varit anonyma så här långt och vill fortsätta vara det. Vi är nöjda så länge inte medierna skriver om oss."

Det kan jag tänka mig.

Att svara på jobbiga frågor om ihjälskjutna schimpanser är ju exempelvis inte särskilt kul alls.

När nyheten kom om vilka schimpanser det är som dödats och skadats på Furuviksparken visade många sin sorg. Under de senaste dagarna har schimpansernas grymma öde engagerat tusentals svenskar.

Men från de som äger schimpanserna har inte ett enda ord hörts.

Bryr de sig inte? Är de precis som vi ledsna över Linda, Torsten, Santino och Manda?

Ingen vet.

När det här skrivs har ägarna fortfarande inte sagt ett enda ord om det hela.

Skjutna schimpanser är inte bra för affärerna.

Att vara miljardär är att vara ofattbart rik, men också extremt inflytelserik. Det här är människor som är med och styr landet, bara genom sina tillgångar. De är ofta, till skillnad från våra folkvalda, anonyma aktörer i skuggorna som rör sig i kretsar vanliga svenskar inte har inträde till. Om Johan Tidstrand går det att läsa sig till ungefär följande för en vanlig svensk:

1. Han är delägare i Parks and resorts.

2. Han gav sin kompis, Mattias Banker, även han delägare i Parks and resorts, en rymdresa för 1,6 miljoner i födelsedagspresent. (Här kan man ju undra lite varför det inte blev något schimpansrelaterat. Om engagemanget för schimpansernas bevarande nu är så enormt.)

Annons

Annons

3. Han är barnbarnsbarn till Clas Ohlson-grundaren.

4. Han är miljardär.

I årsberättelsen från 2021 för Parks and resorts hittar vi lite information om Johan Tidstrands och de övrigas resa till djurparksägare:

"Vissa har hört den förut, men för många är berättelsen okänd. Om hur syskonen Johan Tidstrand och Helena Tidstrand, och gode vännen Mattias Banker 2006 klev in som nya ägare till det anrika familjeföretaget Parks and Resorts. Utan någon tidigare erfarenhet av nöjesparksindustrin, men med en stor dos passion och en stark drivkraft att skapa svenska parker i världsklass och upplevelser som ger minnen för livet - för alla. – Vi köpte en nöjesparkskoncern för att vi ville återskapa upplevelsen man hade som barn - en doft, en förväntan, smaken av popcorn, att hålla någon vuxen i handen, en tryckt helsidesannons i tidningen. Mattias och jag vill alltid falla tillbaka på den känslan i allt vi gör, in i minsta detalj, säger Johan Tidstrand."

Inte ett ord här om bevarandearbete. Men den där berättelsen ger nog en ganska ärlig bild av varför de äger nöjesparker. Det är ju deras egna ord, som har ganska lite med schimpanserna som utrotningshotad art att göra.

Tidstrandarna är anonyma och vill vara anonyma. Journalisters jobbiga frågor överlåts med varm hand åt andra att besvara.

Så även ifråga om de skjutna schimpanserna på Furuviksparken. Trots att två av de största skandalerna i Sverige vid djurparker inträffat inom Parks and resorts verksamheter; djurskötaren som dog i varghägnet på Kolmården 2012. Och de skjutna schimpanserna på Furuvik.

Annons

Andra får just nu göra grovjobbet när Furuviksparken efter bästa förmåga försöker krishantera vad som mycket möjligt kan bli spiken i kistan för svenska djurparker.

Annons

Skjutna schimpanser är inte bra för affärerna. Och smakar inte direkt popcorn. Särskilt inte när det finns röster som säger att det faktiskt fanns alternativ till att skjuta schimpanserna.

Park and resorts har använt Linda, Torsten, Manda, Santino och deras kompisar för att locka besökare till Furuviksparken. Schimpanserna har funnits med i reklamkampanjer och lyfts som en av Furuviksparkens största attraktioner. Och det har gått bra.

Tills det inte gjorde det längre.

Furuvik och Parks and resorts kan kalla det för bevarandeprojekt. Skryta om forskningssamarbeten. Berätta på sin hemsida att schimpanserna minsann inte måste delta i studierna om de inte vill.

Men i slutet av dagen har vi fått facit på vad Furuviksparken faktiskt är.

En verksamhet där man skjuter schimpanser man säger sig vilja bevara.

Och ägarna sörjer säkert. Hela vägen till banken över Linda, Torsten, Santino och Manda.

Det som hänt på Furuviksparken kommer förmodligen påverka deras möjligheter till intäkter negativt.

Vilket är vad Furuviksparken på sista raden handlar om.

Intäkter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan