Annons

Annons

Annons

krönikaSimon säger

Simon Ridell
Stora julchecklistan till alla SD:are – check på allt eller avgå!

Sverigedemokraterna. Det finns inget parti som är så nitiskt när det gäller traditioner. Det finns nog heller ingen väljarskara som kan bli så upprörd om något faller ur mallen under julen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Blir det verkligen lutfisk på Mattias Eriksson Falks (SD) julbord? Något svenskare finns knappt.

Bild: Anders Sundin

Annons

SD-politikerna blir rasande om något läskföretag får för sig att kalla julmust för vintermust, då är det för att "islamiseringen" av Sverige gått för långt. En Lucia som definierar sig som hen? Nej du, det går verkligen inte för sig för SD:arna, sådant otyg stoppas obönhörligen. Det har vi fått erfara här i Gävleborgstrakten.

Hen-Lucior är trojanska hästar som PK-dödar Sverige från insidan. Det var kanske inte regionordföranden Mattias Eriksson Falks (SD) ord men det var onekligen vad han och kollegor som riksdagsledamoten Roger Hedlund kände. Ren och skär kränkma.

Nåja, politiker som kräver en standard och en noggrannhet av sin omgivning ställer givetvis samma krav på sig själv. Det får en utgå ifrån – hur skulle det annars se ut? Jag menar, tänk om Mattias Eriksson Falk kör med plastgran hemma? Han som har mage att ställa sådana krav på hur ett Luciatåg SKA se ut.

Annons

Annons

Tänk om han petar bort ansjovisen ur sin Janssons? Då är det ju ingen frestelse alls. Då är det bara en potatisgratäng. Mattias Eriksson Falk kanske äter potatisgratäng på julafton?! Jag ryser av tanken.

Nej, jag har onekligen varit sugen på att göra en rundringning till olika SD-politiker med en julchecklista i högsta hugg. Ett enda snedsteg och vi hade brassat på med svarta pushnotiser – de lär ju leva upp till sina egna högt ställda krav.

Listan skulle kunna innehålla punkter som:

Göms det mandel i risgrynsgröten – ja eller nej? Att skylla på nötallergi här är givetvis ingen ursäkt för SD-politiker som inte har någon respekt för att vissa föds som något de inte är. Antingen äter man nötter eller så är man en PK-fjolla. Är du inte beredd att dö för Svea rike och dess traditioner?

Äts det från de undre lagret av Aladdin-asken – ja eller nej? Kuggfråga! En riktig SD:are äter givetvis inte ur Aladdin-asken alls eftersom den är det allra tidigaste exemplet på islamifieringen av Sverige. Aladdin är ju en sån där invällare? Klagomål på att trillingnöten inte finns längre avslöjar bara att du trots din politiska hemvist bidragit till den utveckling du tror pågår.

Redan under medeltiden lutade svenskar fisk.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Annons

Ses "Kalle Ankas jul" från start 15.05 till slut – ja eller nej? Vänta! Blinkade du? Precis när den där schackrutiga färgen visades? Avgå. Sa du inte "En sån färg skulle man ha"? Dubbel-avgå. Gick du ifrån? Mitt under matadorens sammanbrott?? Trippel-avgå.

Annons

Skinka, korv, Janssons, sill, ägg, pepparlax och grovkornig senap i all ära – men äts dessa traditionella svenska klassiker:

* Dopp i grytan (saggigt vörtbröd doppat i skinkspad)?

* Grisfötter (ni vet såna som ligger i någon gelé)?

* Aladåb med fläsklägg (mer gelédaller)?

* Lutfisk (fisk som badat i gift)?

Här gäller det som SD:are att bocka av allt, i alla fall någon gång mellan uppesittarkvällen och annandagen (Glöm för guds skull inte att klaga på att Bingolotto var bättre på "Loket" Olssons tid).

För det är väl inte så att gamla fina svenska inslag på julbordet är misshagliga? Lutfisken har vi käkat i jul ända sedan medeltiden. Köttbullarna? Sedan 1960-talet. Vad är det för sorgliga ursäkter till traditionsvurmare som inte käkar lutfisk under julen? Va?

Nej, SD-politiker som stoppar Luciatåg som inte faller i smaken har en jobbig jul framför sig. Allt ska checkas av. Noggrant. Minutiöst. Metodiskt. Annars är det bara att avgå. Ni är väl inte något jäkla PK-pack som förstör Sverige?

Edward Blom ser er.

Ps. Glöm givetvis heller inte Arne Weise.

Ibland undrar man om inte SD-politiker hade varit för en gravskändning där och sedan Arnes skelett som en julvärdsmarionett som tänder ljuset. Tidernas nervigaste ljuständning ändå! Med bonuseffekt att SVT kanske brinner ner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan