Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

En vän och reskamrat har gått bort

Olof Wastesson, Gävle, har avlidit. Han blev 87 år. Närmast anhöriga är barnen Lennart och Karin med familjer.

Olle föddes i Marbeck, Aneby, där hans pappa var präst. Han tog studenten i Linköping och en fil kand vid Stockholms Högskola. I slutet på 60-talet var vi några unga som anslöt oss till Föreningen för samhällsplanering, vilken sedan 1947 givit ut tidskriften PLAN.

Olle Wastesson. Foto: Privat

Annons

Annons

Föreningen behövde en ny kassör. Olle arbetade då på Statens Planverk och tog på sig att vara föreningens kassör. Han höll hårt i budgeten, som blev allt större först när större konferenser kunde startas i föreningens regi. Olle bytte jobb och började arbeta på CFD, Centralnämnden för fastighetsdata, 1973. När CFD omlokaliserades till Gävle 1973 följde familjen Wastesson med 1975.

Olles fru Birgit tog på sig att hålla föreningens expedition i familjens nybyggda källare. Hon dog 2019. Olle var skicklig på att bygga nätverk. Hans stora förmåga att planera gjorde att föreningen kunde göra intressanta resor i studiesyfte.

Han blev ansvarig för ett projekt för att förverkliga en idé om Gävle som samhällsbyggarstad. Det handlade om att få till samverkan mellan de omlokaliserade verken, Länsstyrelsen i Gävleborg, Gävle kommun och Högskolan i Gävle (HIG). Ett resultat blev en utställning om boende kallad BO88. Projektet gav ut en tidning som hette Stacken, med en röd myra som symbol.

Under sin anställning i CFD, sedermera Lantmäteriet, började han allt mer att syssla med internationella frågor vid dess utlandsverksamhet Swedesurvey och var ansvarig för internationella chefskurser inom bland annat fastighetsrätt.

Hans intresse för världen och samhället gjorde att han engagerade sig i många föreningar och olika ordenssällskap. Han var en duktig sångare. Han var alltid intresserad av att diskutera aktuella frågor och delade generöst med sig av sina spaningar.

Vi sörjer en vän som vi delat så många upplevelser och reseminnen med.

Våra varmaste tankar går till hans familj.

Gösta Carlestam, Kjell Wikman, Bo Wijmark, Björn Hårsman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan