Annons

Annons

Annons

Hamrånge

Eldsjälen Kurt Edin vigde många år i teaterförening

Kurt Edins långa engagemang för teater började troligen när han skjutsade fru Inger till ABF-träff i Bergby. Hon var samordnare för ABF i Hamrångebygden. Sedan väcktes idén om att sätta upp föreningens första, ett arbetarspel som blev ”De Bröto Bygd”.

Kurt Edin, 1937–2022. Foto: Ulrica Källström

Annons

Annons

Hans sociala förmåga utmynnade i att han tog på sig att verka som informell producent för uppsättningen. Föreställningen togs till Karlstad på teaterfestival där Kurt ordnade allt praktiskt med resa, boende och förtäring till föreningen under festivalen.

Dagen efter att hans mor Anna gått bort i augusti 1980 träffades ett engagerat sällskap på Sågbacken och sedan på Nora Skolan för att beslut om att bilda Norrsundets Arbetarteaterförening. Kurt blev föreningens förste ordförande. Ett uppdrag han innehade under 30 år.

Kurt var styrelseledamot i Gävle kommuns kulturnämnd under en tid. Han förespråkade också ett samarbete med nybildade Folkteatern Gävleborg. Det ledde till att föreställningen ”Kanonpjäsen” sattes upp 1984 med hjälp av Folkteatern under ledning av Peter Oskarson.

Kurt var en eldsjäl, engagerad i föreningens styrelse och som producent för ett stort antal uppsättningar fram till sin bortgång. Hans stående uttryck var ”Det ordnar sig”, och så blev det.

Norrsundets Arbetarteaterförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan