Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Musikprofil tillbaka till rötterna i Norrsundet

Norrsundet intog Berwaldhallen i Stockholm på nyårsafton, något som vi gjort i många år tillbaka när nya år föds. Sedan 1993 årliga nyårskonserter i Strauss anda.

Detta är en läsartext.

Mannen bakom detta har sedan ett antal år kommit hem, tillbaka till sina barndomsrötter i Norrsundet och bor idag vid Jungfrukusten tillsammans med sin Sonja. Berth har sedan sin barndom ofta vistats i Norrsundet. Berths familj och släkt har funnits och finns i vår bygd.

Berth Vestergård. Foto: Stig Edvinsson

Annons

Annons

Berth Vestergård (f.d. Mattsson) född i Stockholm 1942, utbildad maskiningenjör. Han har arbetat som maskinritare, offert- och produktionsingenjör, produktionschef, egen företagare och de åtta sista åren fram till pensioneringen som gymnasielärare i matematik, konstruktion och andra tekniska ämnen.

Det stora musikintresset, från1950-talet, resulterade i initiativet att bilda ett svenskt Strauss-sällskap. Sällskapet startade han upp 1960 tillsammans med två skolkamrater och en med.kand. från Skåne. Berth är även en av de fem grundarna till Stockholms operettensemble.

I sin bok om Straussfamiljen berättar Berth om den stora musikerfamiljen. Foto: Stig Edvinsson

Bild: Privat

Tillsammans med dirigenten Sven Verde och musiker från Radioorkestern, Hovkapellet och Filharmonin startade Berth en symfoniorkester om 48 musiker som är en direkt rekonstruktion av den ursprungliga familjeorkestern "Die Capelle Strauss" som var verksam mellan 1827 och 1901.

Berth Vestergård har också producerat ett tjugotal LP och CD med åtskilliga tidigare bortglömda kompositioner i genren – många av dem världspremiärer på fonogram.

Det finns mycket mer att berätta om Berth och hans älskade livskamrat Sonja som har förgyllt tillvaron med sammankomster inom måleri på vårt kulturhus. Berth själv har genomfört flera musikcirklar med klassisk musik som tema i samarbete med Kulturhuset Fyren ABF, bygdens värdefulla tillgång, som är mycket uppskattat.

Annons

Annons

Detta nya år blir det också musik-quiz för all musik tillsammans med PRO Norrsundet, Hyresgästföreningen och vårt kulturhus.

Ja, det är mycket som finns och händer i Hamrångebygden, kommunens vackra del av Jungfrukusten där Norrsundet ligger.

Stig Edvinsson, Norrsundet/Jungfrukusten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan