Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Kvinnor i centrum på Inner Wheel-firande

Den 10 januari varje år firas den internationella Inner Wheel-dagen över hela världen. Sandviken Inner Wheel firande i år under två dagar, bland annat arrangerade klubben en utflykt till Silvanum i Gävle för att se Lennart Nilssons fotoutställning.

Detta är en läsartext.

Annons

Dagen efter, den 11 januari, på det ordinarie månadsmötet, träffades vi som vanligt på The Church, åt gott och uppmärksammade också IW-dagen. Den 10 januari var dagen då den första Inner Wheel-klubben för kvinnor bildades i England för 99 år sedan. Hjälpbehovet var stort efter första världskriget.

Ett 20-tal Inner wheel-medlemmar fick höra ett intressant föredrag om Cajsa Cederström. Foto: Kerstin Jonson

Annons

Annons

Det är en gemensam internationell manifestation sedan slutet av 1960-talet. Alla innerweelare över hela världen, (vi är nu 120 000!), skänker denna dag en tacksamhetens tanke genom olika arrangemang till de damer som bildade den första Inner Wheel-klubben. Mäktigt.

Vi fick också reda på att vi nu lyckats samlat in medel till en ny brunn som kommer att grävas i en by i Kenya genom Rotary Doctors försorg. Brunnen kommer att betyda jättemycket för många kvinnor som idag får bära tunga vattendunkar långa sträckor för att få rent vatten till familjen. Tillgången till rent vatten är ofta avgörande för överlevnad.

Under mötet redovisades även resultat från insamlingar till förmån för Kvinnojouren och Språngbrädan i Sandviken.

Catharina Cederström, gift Hierta, föddes 1708 i Stockholm, dog 1791 på Högbo bruk. Foto: Anna Lundberg

Anna Lundberg från Högbo Bruk höll sedan ett trevligt föredrag om friherrinnan och brukspatronen Cajsa Cederström. Hon var gift med Hans Hierta. Hans historia är välkänd. Däremot har inte Cajsa, eller Catharina som hon egentligen hette, uppmärksammats på samma sätt, trots att hon framgångsrikt drev verksamheten vid järnbruken i Högbo och Edsken under hela 37 år efter makens bortgång. Hon gjorde jobbet, men han fick uppmärksamheten.

Kerstin Jonson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan