Annons

Annons

Annons

Satirtecknaren Seyda: Om vi inte gör något blir Sverige som Turkiet

Två av de främsta satirtecknarna i Gävle deltar i Flammans stora tävling som ska angripa Erdogans maktfullkomlighet med humor. Både Seyda och Ulf Ivar Nilsson menar att Sveriges regering äventyrar vår yttrandefrihet och kryper för Turkiet.

Text

Satirtecknaren Seyda med sin nya bild av Ulf Kristersson, som kommenterar fjäskandet för Turkiet.

Bild: Fredrik Björkman

Annons

Det har tagit hus i helvete i konst/vänster/mediasverige sedan statsministern och utrikesministern tog avstånd från en politisk aktion för en vecka sedan.

Kurdiska aktivister hängde upp en docka som föreställde Turkiets president Erdogan, utanför Stockholms stadshus. Turkiet krävde att Sverige ska ställa de ansvariga till svars, på tvärs mot vår lagstiftning.

Regeringen har förståelse för att Turkiet reagerar, skriver utrikesminister Tobias Billström på regeringens hemsida. Han kallar dock-aktionen skamlös, han skriver att "Regeringen har förståelse för att Turkiet reagerar" och att "Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt."

Annons

Annons

Statsminister Ulf Kristersson sa att aktionen skadar Sveriges Natoansökan.

Läs även: Får vi publicera detta Kristersson, eller hotar det din Nato-ansökan?

Seyda är satirtecknare och jobbar som slöjdlärare i Gävle.

Bild: Fredrik Björkman

Rädd? Självklart. Rädslan är en del av jobbet som satirtecknare. Men det är viktigt att vi fortsätter. Vi har inte råd att vara tysta

Ministrarna borde ha stått upp för Sveriges yttrandefrihet, istället för att vika sig för en diktator som Erdogan. Det menar den kurdiska satirtecknaren Seyda, Gävlebo sedan 20 år.

Han är rädd för den nationalistiska/militaristiska utvecklingen i Sverige och menar att vi går emot samma situation som i Turkiet och hans hemland Syrien, om inget görs.

– Nationalister både i Syrien och Turkiet vill att alla ska vara lika, alla ska vara araber. Nu ser vi motsvarande tendenser i Sverige också, säger Seyda.

Att han använder bara namnet Seyda är politiskt motiverat. Det är den kurdiska stavningen, som är förbjuden i Syrien och tidigare även i Turkiet.

"Erdogun". Gun betyder pistol på engelska. Med denna bild deltog Seyda på länskonst-utställningen i Sandviken nyligen.

Annons

När Seyda flyttade till Sverige för kärleken 2002 tyckte han att ingen brydde sig om satirteckningar här. Nu känner han att det har vänt. Satiren är både mer uppskattad och mer behövd än tidigare.

Annons

I fjol hade han en utställning med satirteckningar i turkiska staden Diyarbakir, med teman som kvinnors rätt, demokrati och förtryck. Han märkte att det fanns en stor törst efter att diskutera sådant.

Sveriges utrikesminister kallar Turkiet för en demokrati. Men enligt Utrikespolitiska institutet används det turkiska "rättsväsendet och andra myndigheter till att bestraffa presidentens motståndare och tysta kritiska röster".

– Rädd? Självklart. Rädslan är en del av jobbet som satirtecknare. Men det är viktigt att vi fortsätter. Vi har inte råd att vara tysta, säger Seyda.

På länskonst-utställningen i december-januari deltog han med ett antal satirteckningar, bland annat en där Erdogans bakhuvud är en pistol.

Tidningen Flammans senaste nummer, med ordet KUKEN på Turkiets flagga. Bilden är ju en pastisch på Carl Johan De Geers bild "Skända flaggan" från 1967.


Ulf Kristerssons rädsla för att natoansökan ska skadas kommer att leda till en störtflod av satir.

För nu arrangerar den socialistiska tidningen Flamman en satirteckningstävling med Erdogan-tema. Tidningen vill driva med den turkiska presidenten i yttrandefrihetens namn.

– Att Turkiet kräver ändringar i svensk grundlag och att vår utrikesminister Tobias Billström går ut och fördömer en sådan protest i stället för att fördöma Turkiets försök att blanda sig i svenska inrikesangelägenheter är helt vansinnigt, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis till DN.

Annons

På onsdagen hade det redan kommit in 200 bidrag, med två dagar kvar till deadline. Och tävlingen är redan omskriven i flera kurdiska och turkiska tidningar, skriver Leonidas Aretakis till oss.

Seyda tänker delta med tre teckningar, bland annat de två vi publicerar här.

Annons

Satirtecknaren och Arbetarbladet-profilen Ulf Ivar Nilsson. Arkivbild.

Bild: Fredrik Björkman

Det finns inget som säger att vi måste vara för ett Natomedlemskap bara för att regeringen är det. I Sverige är folket inte statens lakejer.

Även Gävles satirnestor Ulf Ivar Nilsson deltar i Flammans tävling, med den teckning som publiceras i Arbetarbladet på torsdagen. Den föreställer Erdogan som en hotfull gängledare, och Kristersson som en undergiven jasägare.

– Jag gläder mig över att någon mer än Arbetarbladet satsar på satirteckning. Tidningar skriver om satirteckning som om det vore angeläget, men det har varit en krympande konstart i Sverige, säger Ulf Ivar Nilsson.

Inte bara teckningar är satir, menar han. Erdogan-dockan är i grunden samma konstform.

– Vem som helst måste ju ha rätt att uttala sig satiriskt. Både att säga saker och göra symboliska handlingar som Erdogandockan. Den är inte så rolig, men det är ett uttryck för att en grupp vill peka på något åt oss.

Annons

Att statsministern och utrikesministern fördömer aktionen kan leda till att medborgarna så sakteliga börjar tystna, befarar han.

– Det finns inget som säger att vi måste vara för ett Natomedlemskap bara för att regeringen är det. I Sverige är folket inte statens lakejer.

Och om Ulf Kristersson skulle ha synpunkter även på din teckning?

– Nu är det ju helt orimligt, han har förhoppningsvis blivit tilltufsad av den här veckans debatt. Men om han sa att min teckning hotar Natoansökan skulle jag skratta åt honom. Sen skulle jag göra en teckning på det, säger Ulf Ivar Nilsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan